Det ekonomiska incitamentet med slopad karensdag tillsammans med de rekommendationer kring sjukskrivning som kommit från Folkhälsomyndigheten har lett till att rekordmånga har sjukskrivit sig eller stannat hemma för vabb. Foto: Lsabell Höjman/TT

Efter slopad karensdag – rekord i korttidssjukskrivningar

Uppdaterad
Publicerad

Den slopade karensdagen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer har haft stor effekt på sjukskrivningarna. Data från en av Sveriges största företagshälsor visar en historisk topp.

– Det speglar den ärliga frånvaron, den man kanske egentligen skulle ha, säger analytiker och hälsoekonom Lennart Sohlberg.

Det ekonomiska incitamentet med slopad karensdag tillsammans med de rekommendationer kring sjukskrivning som kommit från Folkhälsomyndigheten har lett till att rekordmånga har sjukskrivit sig eller stannat hemma för vabb. Vecka tolv sjukanmälde sig 10 procent av arbetsstyrkan. Motsvarande siffra förra året var drygt 5 procent. Det visar siffror från Previa, som är en av Sveriges större leverantörer av företagshälsa.

– Den största förändringen skedde i samband med att karensavdraget slopades. De ekonomiska möjligheterna styr hur vi sjukskriver oss, säger Lennart Sohlberg, analytiker och hälsoekonom på Previa, och fortsätter:

– Det är en historisk puckel i statistiken.

Tvärsnitt av befolkningen

Siffrorna kommer från Previas tjänst Sjuk och frisk där 156 000 personer på 410 företag och offentliga organisationer över hela Sverige anmäler sjukfrånvaro och vabb via telefon eller online. Materialet är ett tvärsnitt av befolkningen och visar vad som händer med just korttidssjukskrivningar, det vill säga ärenden som inte hinner komma till Försäkringskassan.

– Det speglar den ärliga frånvaron, den man kanske egentligen skulle ha om vi stannade hemma från arbetet när vi riskerar att smitta andra, säger Lennart Sohlberg.

Influensan försvinner

Samtidigt har sjukanmälningar för den vanliga influensan mer eller mindre försvunnit, enligt Lennart Sohlberg.

– Vi har lärt oss tvätta händerna och vara försiktiga. Vi märkte även samma sak när svininfluensan var på gång, att det var nedgångar i andra sjukdomar, säger han.

Materialet visar också att vi stannar hemma längre när vi väl har sjukskrivit oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.