Sven-Erik Bucht behöver inte längre ta in hjälp utifrån. Foto: TT

Efter språkbråket: Nu klarar ministern engelskan utan externa inköp

Publicerad

Bolaget Företagsuniversitetet har avslutat samarbetet med den språkkonsult som hjälpte landsbygdsminister Sven-Erik Bucht med talskrivning för hundratusentals kronor. Samtidigt får landsbygdsministern numera hjälp internt när han ska hålla tal på engelska.

SVT Nyheter har tidigare berättat att regeringskansliet nu gjort upp med Företagsuniversitetet om de fem fakturor som regeringskansliet hållit inne med betalningen av. Krav på närmare en kvarts miljon sänks till strax under 74 000 kronor.

Företagsuniversitetets vd Stefan Haglund uppger i en skriftlig kommentar att de omstridda fakturorna visserligen var beräknade på samma sätt som företaget tidigare gjort, ”men denna gång fanns frågetecken kring ett par omarbetningar av skrivningar samt administration. Därför var det självklart för oss att diskutera med kunden och komma fram till en lösning.”

Haglund betonar att språkkonsulten ”utfört ett mycket skickligt arbete” men uppger samtidigt att konsulten inte längre har några uppdrag för Företagsuniversitetet.

Ordförande i riksdagen svarar inte

SVT Nyheter har flera gånger sökt styrelseordföranden för Företagsuniversitetet, Dag Klackenberg, som tidigare själv jobbat på regeringskansliet och i dag sitter i riksdagen för Moderaterna. Klackenberg, som även kandiderar i höstens val, uppgav i vintras att han skulle återkomma med en kommentar till bolagets konflikt med regeringskansliet. Han har dock inte återkommit, vilket enligt Stefan Haglund beror på att diskussionen med regeringskansliet hanterats av bolagets ledning och inte ”varit någon beslutsfråga för vår styrelse”.

Ministern har inte några behov längre

SVT Nyheter har också frågat regeringskansliet hur landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i dag löser sina behov av språkstöd och ”verksamhetsanpassad engelska”, ett behov som i fjol angavs som ett avgörande skäl till de omfattande inköpen.

Departementsrådet Anna Sandahl skriver i ett svar att ministern numera inte har några behov som inte kan lösas internt. ”De underlag som landsbygdsministern hittills har behövt har hanterats av tjänstemän och den politiska staben”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer