– Det är ett haveri för Socialdemokraterna, säger Ulf Kristersson (M) partiledare, om att enbart hälften av partierna skriver under Försvarsberedningens slutrapport. Foto: SVT Nyheter

Efter sprickan – i morgon presenteras Försvarsberedningens slutrapport

Uppdaterad
Publicerad

Efter över två års arbete och en rejäl konflikt i sista sekund överlämnar Försvarsberedningen på tisdagen sin slutrapport om inriktningen för säkerhetspolitiken och utformningen av det svenska försvaret.

Försvarsberedningen består av representanter från såväl regeringen som övriga partier i riksdagen. Under drygt två år har man arbetat med att nå en så bred enighet som möjligt om hur Sveriges försvars- och säkerhetspolitik ska utformas.

Beredningen leds av förre försvarsministern och talmannen Björn von Sydow (S).

Men så sent som förra veckan fick samarbetet en rejäl törn då de fyra borgerliga partierna M, KD, C och L lämnade uppgörelsen och slog fast att man inte tänker skriva på den slutrapport som presenteras i morgon.

Anledningen?

Det råder oenighet mellan de borgerliga och Socialdemokraterna om hur mycket pengar man ska satsa på försvaret.

S vill inte binda sig

De borgerliga är överens om minst 84 miljarder, eller 1,5 procent av BNP, fram till 2025 medan försvarsminister Peter Hultqvist (S) har uppgett att han inte vill binda sig till en viss ekonomisk nivå i dagsläget.

Förutom de ekonomiska ramarna är partierna i beredningen dock eniga om försvarets framtida inriktning samt att anslagen måste öka de kommande åren. Slutrapporten undertecknades under måndagen av Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

I morgon överlämnas den till försvarsministern och efter det håller beredningens ordförande Björn von Sydow en pressträff.

Fler plan och ubåtar

Några av de förslag som beredningen kommer att lägga fram handlar om storleken på det svenska försvaret. Bland annat är partierna överens om att armén utökas från 15 000 till 30 000 soldater.

Man vill också att fler Gripenplan behålls och att antalet ubåtar ökar. Det är främst Rysslands upprustning som påverkat bedömningen, enligt Björn von Sydow.                      

Försvarsmakten följer den politiska processen och vill ännu inte kommentera den oenighet som uppstått inom Försvarsberedningen.

Fakta: Försvarsberedningen

Försvarsberedningen är ett forum för konsultationer mellan regeringen och representanter för de politiska partierna i riksdagen. Tanken är att nå en så bred enighet som möjligt om hur Sveriges försvars- och säkerhetspolitik ska utformas.

Försvarsberedningen 2019 består av Björn von Sydow (S), ordförande, Kenneth G Forslund (S), Niklas Karlsson (S), Beatrice Ask (M), Karin Enström (M), Hans Wallmark (M), Roger Richtoff (SD), Anders Schröder (MP), Daniel Bäckström (C), Lotta Johnsson Fornarve (V), Allan Widman (L) och Mikael Oscarsson (KD).

Källa: Riksdagen, regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.