MSB:s Jan Wisén om de senaste skogsbränderna i Sverige. Foto: Pressbild/SVT

MSB:s varning efter skogsbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Just nu brinner det på flera håll i landet. Nu går Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ut och varnar svenskarna för hur man inte ska bete sig i skogen.
– Man ska vara extremt försiktig när man vistas där ute med bilar, maskiner och allting som kan vara potentiella eldkällor, säger Jan Wisén på MSB.

Skogsbranden vid Rörbo utanför Sala rasar fortfarande.

Samtidigt brinner, eller har det brunnit, på flera håll i landet. På MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, följer man utvecklingen noggrant.

– Med den situation som vi har i landet i dag med en extrem torka så har vi skogsbränder på många håll. Nu är det här den största men vi har skogsbränder på flera håll och har haft under de senaste två veckorna. Då är vår roll också att se till att samhällets samlade resurser används så bra som möjligt, säger Jan Wisén, biträdande chef på avdelningen för utveckling av beredskap vid MSB.

”Var extremt försiktig”

Jan Wisén är tydlig med hur svenskarna ska göra för att undvika fler liknande skogsbränder.

– Det är framför allt att följa dels de eldningsförbud som råder i stora delar av landet och verkligen respektera dem men också att följa de råd som vi har gått ut med utöver eldningsförbudet. Det vill säga att inte hantera öppen eld i terrängen samt att var extremt försiktig när man vistas där ute med bilar, maskiner och allting som kan vara potentiella eldkällor.

Han understryker också att det är helt förbjudet att exempelvis grilla i skogen.

– Man kanske också ska tänka på det när man håller på med skogsmaskiner, det var ju en markberedningsmaskin som tände den stora skogsbranden i det här området 2014.

”Kan ta fart och sprida sig väldigt snabbt”

Även röjsågar, motorsågar och bilar kan ge upphov till bränder, säger Jan Wisén.

– Branden vi hade i värmland för en vecka sedan orsakades ju av ett tåg som bromsade. Så det finns ju många orsaker när det är så här torrt att en skogsbrand kan ta fart och sprida sig väldigt snabbt.

2014 rasade en stor skogsbrand i samma område som nu eldhärjas. Den gången tog det nästan två veckor innan branden kunde släckas. Enligt Jan Wisén går det inte att utesluta att det blir fler stora skogsbränder.

– Vi vet ju samtidigt att vi har en klimatförändring som gör att den här typen av väderleksförhållanden som råder nu och som rådde 2014 kommer att bli vanligare med långa torrperioder i kombination med vindar som naturligtvis underlättar den här typen av brandspridningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna i Västmanland 2018

Mer i ämnet