Efter SVT:s granskning: Arbetsförmedlingen krävs på kvarts miljon

Uppdaterad
Publicerad

SVT kunde i våras avslöja att Arbetsförmedlingen betalat över 100 miljoner för en sajt som aldrig blev av. Senare uppdagades det att myndigheten inte följt upphandlingsreglerna när man köpt IT-konsulttjänster för sajten. Efter granskningen kräver Konkurrensverket nu Arbetsförmedlingen på böter för bristerna.

Under satsningen på en ny webbsajt gjorde Arbetsförmedlingen flera olagliga köp av it-konsulter genom att kringgå gällande upphandlingsregler. Nu kräver Konkurrensverket myndigheten på 240 000 kronor för felen, enligt ett pressmeddelande.

Bakgrunden är de avslöjanden som SVT gjort under våren, där det bland annat visade sig att Arbetsförmedlingen betalat mångmiljonbelopp för en ny sajt – som aldrig blev av. Istället ströks målet om en ny sajt och ytterligare miljoner lades på att utveckla ett fåtal utvalda tjänster.

Inledde granskning

Enligt lagen om offentlig upphandling måste offentliga inköp av en viss omfattning annonseras ut. Men Arbetsförmedlingen förlängde flera avtal med IT-konsulter som knutits till utvecklingen av den nya sajten, utan att annonsera om upphandling.

Efter SVT:s avslöjande inledde Konkurrensverket en granskning av Arbetsförmedlingens upphandlingar för att undersöka om myndigheten begått något brott när de förlängde IT-konsulternas avtal.

Tas till domstol

Nu har Konkurrensverket kommit fram till att kontrakten är otillåtna direktupphandlingar och under torsdagen kom beskedet att Konkurrensverket nu går till domstol med ärendet

”Otillåten direktupphandling är en allvarlig form av brott mot upphandlingsreglerna”, säger Dan Sjöblom, Konkurrensverkets generaldirektör, i en kommentar.

Arbetsförmedlingen tycker att de specifika upphandlingarna borde anses som undantag bland annat eftersom det var bråttom att utföra IT-projekten.

Ärendet avgörs i förvaltningsdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.