Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har Thorengruppen fortsatt växa trots nekade tillstånd – hör förklaringen i klippet.

Efter SVT:s granskning av Thorengruppen: Centerpartiet vill stoppa skolköpare med brister

Uppdaterad
Publicerad

Thorengruppen har kunnat fortsätta expandera genom att köpa skolor trots att Skolinspektionen gett avslag på koncernens ansökningar om tillstånd för att starta nya skolor. Men efter SVT:s granskning vill nu centern stoppa möjligheten att kringgå lagen och köpa skolor. 

Thorengruppen fick förra året avslag på fått avslag på samtliga ansökningar om att starta nya skolor. Ett skäl var bristerna som Skolinspektionen upptäckt på flera av koncernens befintliga skolor, bland annat när det gäller lokaler, utrustning, undervisningstid och betygssättning. 

Men Thorengruppen har kunnat expandera ändå. För ett år sedan köpte Thorengruppen tre skolföretag för totalt 122 miljoner kronor – och betalade med likvida medel, visar SVT:s granskning.  

– Det måste vi täppa till. Det ska inte gå för Thorengruppen att köpa skolor för att växa. Samma regler och samma besked måste gälla när man köper skolföretag som när man vill starta skolor, säger partiledare Muharrem Demirok (C).

Skolministern: Nya sanktioner väntar

Han vill att förslaget kommer in i regeringens direktiv till friskoleutredningen som presenteras inom kort. Skolminister Lotta Edholm (L) säger i en kommentar till SVT att det blir ”helt nya sanktioner för fristående aktörer med stora kvalitetsbrister”.

Det handlar om att skoltillståndet följer med om man köper ett skolföretag. Köparen ska visserligen ägarprövas, men om köparen är ägarprövad och godkänd sedan tidigare så kan den driva även de köpta skolorna vidare. 

– Det kan vara problematiskt att man kan kringgå regelverket som lagstiftaren har ställt upp, säger Carin Clevesjö, chef för tillståndsenheten på Skolinspektionen. 

Thorengruppen: Stoppat alla nya förvärv

I Thorengruppens årsredovisning står det att skolföretagen ”förvärvades för att öka omsättningen och därmed vinsten” i koncernen.

Ola Rönnqvist, ny som vd, men tidigare även styrelseordförande och operativ chef, ville dock inte kännas vid strategin längre i SVT:s morgonstudio i måndags.

– Jag har stoppat det här. Vi kommer inte att genomföra några förvärv och vi kommer inte starta några nya skolor. Det är bara att beklaga historien, sa Ola Rönnqvist.

Samtidigt som Skolinspektionen avslagit tillstånd om att utöka har den godkänt ägaren och ledningen. 

Skolinspektionen kommer dock inom kort att göra en ny ägarprövning för hela koncernen, efter att de senaste allvarliga tillsynsärendena är avslutade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.