Efter SVT:s granskning – nu kräver MP lagskärpning

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet reagerar nu på SVT:s granskning av förskolebarackerna runt om i landet, och lägger nu en motion om att Arbetsmiljölagen, som idag inte gäller förskolebarn, ska gälla även i förskolan:

SVT har i flera reportage berättat om förskolebaracker som är trånga, bullriga och inte anpassade för barn.

Nu kräver Miljöpartiet att Arbetsmiljölagen ska gälla också för förskolebarnen:

– Det handlar ju också om barnens arbetsmiljö, när toaletterna inte är anpassade för barnen, vad innebär det för barnen? För stora barngrupper? Lagen borde gälla barnen i förskolan, på samma sätt som det gäller barnen i skolan, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till SVT.

I dag gäller lagen på arbetsplatser och i skolan men inte på förskolan, eftersom barnen anses vara för små för att kunna ha till exempel arbetsmiljöombud.

Men Miljöpartiet menar att föräldrarna kan föra barnens talan:

– Vi kämpade länge för att den skulle gälla i skolan, och det har varit en stor framgång för skolan, att de myndigheter som har i uppdrag att se till att Arbetsmiljölagen följs, de borde ha samma koll på  förskolan, det visar ju inte minst er granskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet