För knappt en månad sedan meddelade nätjätten Google att företaget sagt upp 48 anställda som anklagats för sexuella trakasserier.
Uppsägningarna omfattade 13 högre chefer.
Nyheten kom efter att New York Times avslöjat att företaget skyddat tre manliga chefer som alla anklagats för sexuella trakasserier.
De ska ha fått stora summor pengar i avgångsvederlag.
Hot om stämning
Nu säger Sjunde AP-fonden att den överväger att stämma Googles moderbolag Alphabet, vilket Dagens Industri var först att berätta om.
– Vi har tittat på en möjlighet att inleda en rättsprocess mot Google med de problem som de har haft, säger Sjunde AP-fondens kommunikationschef Johan Florén till SVT Nyheter.
Fyra miljoner pensionssparare
Över fyra miljoner svenskar placerar en del av sin statliga pension, premiepensionen, hos Sjunde AP-fonden.
Ett av Sjunde AP-fonden största innehav av aktier är Googles moderbolag Alphabet.
Innehavet i Alphabet värderas till 6 miljarder svenska kronor.
Det motsvarar endast 0,1 procent av ägandet i Google, men placerar Sjunde AP-fonden strax utanför topp-100-listan med Googles största ägare.
Johan Florén betonar att det inte är avgjort om stämningen verkligen kommer att ske.
– Vi har gett i uppdrag till vår advokatbyrå att utreda det här. Men vi vet inte om det finns en grund ännu, säger han till SVT Nyheter.
Stämde Facebook
Samtidigt ryggar inte Sjunde AP-fonden för att stämma nätjättar.
2016 stämde Sjunde AP-fonden Facebook eftersom Facebooks ledning och styrelse försökte ge ut en ny aktieklass – utan rösträtt.
– Det skulle göra att Mark Zuckerberg i praktiken skulle bli omöjlig att avsätta, säger Johan Florén.
Innehavet i Facebook är värt 3 miljarder svenska kronor och placerar Sjunde AP-fonden strax utanför topp-100-listan av största ägare, trots att innehavet motsvarar endast omkring 0,1 procent av Facebook.
Svarta listan
Sjunde AP-fonden har svartlistat omkring 60 till 70 bolag och sålt alla värdepapper i bolagen.
Svartlistning görs om bolag bryter mot internationella konventioner om mänskliga rättigheter, miljö, korruption och arbetsrätt, uppger Johan Florén.
Falska rykten
Han utesluter inte att Facebook kan hamna på svarta listan efter den senaste tidens uppgifter att man anlitade en PR-firma som spridit falska rykten om personer som kritiserat nätjätten.
Dessutom har Facebook upprepade gånger kritiserats för brister i datasäkerhet och integritet som drabbat ett stort antal användare.
För knappt två månader sedan uppgav Facebook att 50 miljoner konton blivit hackade.
I våras hamnade hamnade Facebook i blåsväder på grund av Cambridge Analytica, då det uppdagades att företaget samlat in personlig information om miljoner Facebook-användare, i många fall utan deras vetskap.
– I de här fallen bedömer jag att i den här svartlisningsprocessen kan det hända något på lång sikt. Men på kort sikt så har vi kommit fram till att rättsprocess har varit det bästa.
– Vi har ju dragit Facebook inför rätta tidigare, säger Sjunde AP-fondens chef för kommunikation och ägarstyrning Johan Florén.
Fakta om Sjunde AP-fonden
AP7 är en statlig myndighet som, sedan premiepensionssystemet infördes år 2000, har i uppdrag att förvalta premiepensionsmedel åt svenska folket.
AP7 är den enda statliga aktören inom premiepensionssystemet med förvalsalternativet AP7 Såfa.
De som avstår från att välja premiepensionsfonder får automatiskt sina medel placerade i förvalsalternativet AP7 Såfa.
Idag placerar över fyra miljoner svenskar sin premiepension i fondportföljen AP7 Såfa.
Källa: AP7