Facebooks grundare Mark Zuckerberg och finansmannen George Soros. Foto: TT

Facebook anlitade pr-firma: Spred rykten att kritiker betalades av George Soros

Publicerad

Kritikstormen runt Facebook ser inte ut att bedarra. Under onsdagen avslöjade New York Times att Facebook, enligt en stor mängd källor inom och runt företaget, anlitat den republikanska pr-firman Definers Public Affairs för att smutskasta alla som vågade kritisera dem – bland annat genom att påstå att de var anlitade av finansmannen George Soros.

Facebook, vars självbild under lång tid lutat sig mot tanken om att de gör världen till en bättre plats, får allt svårare att hålla fast vid sin änglalysande image – både internt och externt.

Tidningen New York Times avslöjar nu att medan Mark Zuckerberg begav sig ut på sin goodwill-turné i kölvattnet av Cambridge Analytica-skandalen, så ska en intensiv lobbykampanj enligt tidningen har pågått, styrd av Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg med ambitionen att tysta kritiker och skjuta skulden på andra företag.

För att göra detta anlitades den republikanska pr-firman Definers Public Affairs, vars aggressiva metoder bland annat gick ut på att sprida rykten att alla som kritiserat Facebook var finansmannen George Soros avlönade marionettfigurer.

Den ungersk-amerikanske miljardären Soros är centralföremål i en lång rad teorier och konspirationer, och fick i slutet av oktober en brevbomb skickad till sig.

”Vedervärdigt”

Patrick Gaspard, president i Soros-grundade stiftelsen Open Society Foundations, kallar enligt Financial Times Facebooks agerande för ”vedervärdigt” och ”farligt”

I ett direkt brev till Sheryl Sandberg skriver Gaspard att han är oerhört besviken över spridningen av konspirationer på Facebook:

”Att få reda på att ni aktivt spridit den här typen av förvrängda och perverterade påståenden är helt uppåt väggarna.”

Facebook har ännu inte bemött avslöjandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer