Misstänkt sprängladdning skickades onsdag 24 oktober till Hillary Clintons och Barack Obamas bostad. Foto: TT

Brevbomberna i USA: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kom flera larm om brevbomber som skickats till välkända personer i USA, däribland tidigare presidenterna Bill Clinton och Barack Obama. Under torsdagen hittades ytterligare ett antal sprängladdningar samtidigt som en misstänkt gärningsman greps i Florida med hjälp av DNA-spår.

Det här är vad vi vet hittills:

22 oktober:

 • Filantropen George Soros nås av brevbomb I utkanten av New York upptäcks en brevbomb som via post skickats till 88-åriga miljardären och finansmannen George Soros. Soros har tidigare donerat mycket pengar till politker från Demokraterna och pekats ut som en fiende av extremhögern.

24 oktober:

 • Misstänkt sprängladdning i Hillary Clintons post I en förort norr om New York nås tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton och hennes man Bill Clinton av en misstänkt bomb som skickats till deras bostad via post, det meddelar amerikanska säkerhetsorganet Secret Service. Hillary Clinton säger senare i ett uttalande att ”vi mår bra tack vare Secret Service”.  
 • Misstänkt sprängladdning i Barack Obamas post Några timmar efter fyndet i Clintons post upptäcker säkerhetskontrollanter även en misstänkt bomb som skickats till tidigare presidenten Barack Obamas hem i Washington DC. Båda paketen stoppades innan de levererades till avsedda adresser enligt Secret Service.  
 • Mediejätten CNN och förre CIA-chefen John Brennan drabbas I New York hittas senare en rörbomb med sprängkraft som skickats till förre CIA-chefen John Brennan, med nyhetsredaktionen CNN som care off- adress, det rapporterar nyhetskanalen CNN själv. Även ett kuvert innehållande vitt pulver upptäcks. Hela Time Warner Centers byggnad fick utrymmas.  
 • Flera politiker reagerar: ”En terrorhandling” I ett pressmeddelande fördömer Vita huset brevbomberna och ”försöken till våldsamma attacker”. New Yorks borgmästare säger under en presskonferens att rörbomben som skickats till CNN:s redaktion är en terrorhanding. Även USA:s president Donald Trump benämner händelserna som terrorhandlingar.  
 • Paket skickas till USA:s tidigare justitieminister Eric Holder Senare under onsdagen dyker ytterligare ett misstänkt föremål upp i närheten av den demokratiska kongressledamoten Debbie Wasserman Schultzs kontor. Paketet var adresserat till USA:s tidigare justitieminister Eric Holder, men hade Wasserman Schultz kontor som avsändaradress. Upptäckten görs av Floridapolisen.  
 • Paket skickas till Maxine Waters, demokratisk politiker Två paket adresserades till Maxine Waters, en demokratisk politiker som är ledamot av USA:s representanthus, i Los Angeles. Hon har tidigare tagit emot kritik från president Trump, skriver CNN.

25 oktober:

 • Bomberna kan ha riktats mot Trump-kritiker New Yorks poliskommissionär menar att de bomber som hittills hittats innan de nått sina mottagare kan varit riktade mot skarpa kritiker av USA:s president. FBI har tillsatt en terrorutredning.  
 • Ytterligare brevbomber hittas På torsdagen görs fler bombfynd. En av brevbomberna visar sig vara adresserad till skådespelaren Robert De Niros restaurang i New York. Två andra bomber uppges vara adresserad till Joe Biden, tidigare vicepresident under Barack Obama. Paketet hittades på en postcentral i delstaten Delaware och påminner om de tidigare funna bomberna.  
 • Fokus läggs på ledtrådar i Florida Under torsdag kväll, svensk tid, valde myndigheter att fokusera jakten på gärningsmän till delstaten Florida där man ska ha hittat ledtrådar.  
 • Vita pulvret i paketet till CNN och Brennan inte biologiskt hot Under en presskonferens där bland annat polisen i New York, FBI och New Yorks borgmästare medverkade bekräftade man att det vita pulvret man stött på under onsdagen inte var ett biologiskt hot. Man fortsätter nu att analysera pulvret.

26 oktober:

 • Misstänkt försändelse till senatorn Cory Booker i Florida Ännu en misstänkt paket adresserat till den demokratiske senatorn Cory Booker, har upptäckts i Florida. Det enligt uppgifter som bekräftats av FBI. En stor polisinsats sattes in vid en postterminal i Miamiområdet under fredagsmorgonen, lokal tid, där man tror att de flesta av de bekräftade brevbomberna har passerat.
 • Nytt misstänkt paket på Manhattan Polisen i New York hittar ett ”misstänkt paket” vid en postterminal strax söder om Central Park. Paketet upptäcktes av en anställd på postkontoret som kontaktade polisen. Paketet var adresserat till den tidigare nationelle underrättelsechefen James Clapper.
 • En man gripen En man som misstänks ha kopplingar till paketen grips i Södra Florida. DNA på åtminstone ett av paketen leder fram till gripandet. FBI säger att det totalt rör sig om 13 sprängladdningar som skickats till flera framstående amerikaner. Den gripne mannen riskerar 58 år i fängelse.
 • Myndigheter undersöker fler paket Sent på fredagskvällen, svensk tid, kommer uppgifter om att myndigheter även undersöker misstänkta paket adresserade till miljardären Tom Steyer och politikern Kamala Harris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.