En FBI-agent som förbereder den misstänktes skåpbil för att bärgas bort. På bilen sitter klisterlappar till stöd för USA:s president Donald Trump. Foto: Jose Romero/TT

Så beskrivs den misstänkte brevbombaren

Uppdaterad
Publicerad

En stark anhängare av Donald Trump och hatisk mot alla som presidenten ser som sina fiender. Så beskriver amerikanska medier den man som misstänks ha kopplingar till de senaste dagarnas uppmärksammade brevbomber i USA.

På sin vita skåpbil hade den 56-årige mannen satt klisterlappar till stöd för Donald Trump tillsammans med bilder på presidentens kritiker, som han hade satt röda måltavlor på. På bilen fanns också budskapet ”CNN suger”, rapporterar Washington Post.

Den misstänkte mannen har på Twitter spridit konspirationsteorier och hotat flera av personerna som han senare ska ha skickat de 13 brevbomber till, skriver Wired. Det handlar bland annat om Barack Obama, Hillary Clinton och George Soros. Twitterkontot som kopplas ihop med 56-åringen är numera bortplockat.

”Kategoriserade sig som vit makt-anhängare”

Den misstänkte mannen har tidigare gripits och anklagats för stöld, bedrägeri och droginnehav. Och flera företag som han hävdat att han tidigare har jobbat på, tillbakavisar uppgifterna i dag.

”Han kategoriserade sig själv som vit makt-anhängare”, säger en av mannens tidigare medarbetare till Washington Post, som både har pratat med hans släkt och arbetskamrater. Flera källor till tidningen säger de reagerade på att 56-åringen uttryckte rasism.  

Den gripne mannen står nu anklagad för fem olika brott, bland annat för att ha transporterat sprängmedel samt hot, sade USA:s justitieminister Jeff Sessions vid en presskonferens.

Om den misstänkte mannen fälls riskerar han att 58 år i fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.