Polisens bombtekniker utanför Time Warner Center i New York. Foto: Kevin Coombs/ TT

New Yorks polis: Bomber kan ha varit riktade mot Trump-kritiker

Uppdaterad
Publicerad

De sprängladdningar som under onsdagen hittades på väg till flera olika adresser i USA kan ha riktats till skarpa kritiker av USA:s president Donald Trump. Det säger New Yorks poliskommissionär.

Minst åtta bomber har hittills hittats innan de nått sin mottagare i USA. Enligt den federala polismyndigheten FBI skickades sprängladdningarna inlindade i bubbelplast i vanliga kuvert med förtryckta adressetiketter. Minst en bomb ska ha varit fylld med glasskärvor.

Bomberna hade adresserats till paret Clinton, paret Obama, den tidigare justitieministern Eric Holder och till den demokratiska kongressledamoten Maxine Waters.

New York-guvernören Andrew Cuomo hade också fått ett paket som ansågs vara farligt, men som senare visade sig inte innehålla något explosivt.

Även miljardären George Soros, som skänkt stora summor till Demokraterna och mediebolaget CNN mottog en sprängladdning. Den senare var adresserad till förre CIA-chefen John Brennan, eftersom han är en av kanalens kommentatorer.

Trump: Gå samman och skicka tydligt budskap

FBI försöker också spåra ett paket som tros ha skickats till Barack Obamas dåvarande vicepresident Joe Biden.

Donald Trump sa under onsdagen att han uppmanade amerikaner att gå samman och skicka ett tydligt budskap om att politiskt våld inte har en plats i USA.   

Den förre CIA-chefen John Brennan säger i ett uttalande att Donald Trumps ”anti-amerikanska” retorik fått människor ”att ta saker i sina egna händer”. Men han tillade att han hoppades att Donald Trumps fördömande av attackerna blir en ”vändpunkt” för presidentens retorik. 

FBI har tillsatt terrorutredning

Enligt New Yorks poliskommissionär James O’Neill kan de som skulle ha nåtts av sprängladdningarna valts ut på grund av sin kritik mot USA:s president Donald Trump, rapporterar the Guardian.

FBI har tillsatt en terrorutredning och kommer att fortsätta att ”arbeta för att identifiera och gripa den som än är skyldig till att ha skickat de här paketen”, skriver FBI-chefen Christopher Wray i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.