Med lågtryck som strömmar in söderifrån dalar också temperaturen, och augustis första vecka ser ut att bli blöt och sval. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter värmen och torkan – regnskurar väntas i stora delar av Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det stabila, varma vädret som många har vant sig vid byts nu ut mot en period av regn och lägre temperaturer i hela landet.

Ännu mer regn är att vänta – men på sina håll är risken för brand fortfarande mycket stor.

– Ett typiskt sommarväder, säger SVT:s meteorolog Henrik Reimer.

Kraftiga skyfall, åska och blixtnedslag har orsakat stora problem i södra Sverige, med strömavbrott, utslagna larmsystem och översvämmade campingar och lokaler i Kalmar. Flera bränder har dessutom brutit ut i Jönköping och Norrbotten.

Kring lunchtid på onsdagen drev ett extremt regnoväder in över Kristianstad. Bland annat kallades räddningstjänsten till Centralsjukhuset där en dagvattenledning blivit överfull och brustit.

”En hel del regn i södra Sverige”

Den kraftiga nederbörden har rört sig vidare genom Vänernlandskapen och drar nu in över Värmland och Dalarna i Svealand. Även Södermanland och Stockholmsområdet får lokala skurar.

I trakterna kring Trosa har det störtregnat och på eftermiddagen kommit flera larm om översvämning. Vattenmassorna fick bland annat en gata i ett villaområde att kollapsa.

Samtidigt rör sig nya vädersystem med svalare luft söderifrån. Rejäla regn- och åskväder är att vänta på sina håll, med friska vindar mellan varven och runt 18-20 grader.

– Nederbörden har börjat röra sig, men man ska vara beredd på att det kan komma en hel del regn i södra Sverige, säger meteorolog Henrik Reimer.

Under torsdag rör sig ett regnområde in över Gävleborgs län vilket kan ge stora regnmängder.

Utbredd brandrisk

I Norrland är det fortsatt varmt, på flera platser med en maxtemperatur på minst 26 grader i ytterligare någon dag till.

Även där är lokala skurar att vänta. Men risken för bränder i skog och mark är stor eller mycket stor i stora delar.

– Det är ett typiskt sommarväder med regn på flera håll och torrt på andra platser, säger Henrik Reimer.

En skogsbrand rasar under dagen i Granboda i Ånge i Västernorrland.

Ett flertal bränder har också rapporterats i hela Norrbotten där ett 30-tal brandmän ute i skog och mark för att förhindra att bränderna tar sig. Den största branden som härjar under onsdagseftermiddagen är belägen väster om Jokkmokk. För att släcka den har man kallat in helikopterhjälp från MSB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.