Foto: TT

Efterlängtad sommarvärme på ingång

Uppdaterad
Publicerad

Nu är sommarvärmen på väg mot Sverige. I helgen kan det bli riktigt varmt, uppemot 20-23 grader i stora delar av Sverige. – Jag skulle inte bli allt för förvånad om vi skulle få någon plats med 25 grader, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

April har varit ovanligt kylslagen, men nu kommer värmen med besked. På flera håll i landet kommer säsongrekorden att slås, men allra varmast blir det i östra Svealand, och det på söndag.

Floda eller Stockholm?

– Mälardalen ligger bra till för värmerekord. Om man ska gissa mer specifikt säger jag Eskilstuna, Floda, Adelsö eller kanske rentav Stockholm. Där kan det bli upp emot 25-26 grader på söndagen, säger meteorolog Joel Mellin.

Även i mellersta norrlandskusten ser ut att kunna att få njuta av sommartemperaturer i helgen, 21-22 grader kring Härnösand och Sundsvall.

Smygstart i veckan

Redan under onsdagen börjar värmen smyga sig hit då det blir varmare än det var dagen innan, uppemot 18 grader i östra Svealand.

– Men sedan stabiliseras vädret även i norra Sverige och det blir uppehåll från och med torsdag, säger meteorologen Joel Mellin.

Redan på fredagen kan många svenskar njuta av en glass i solen. Då är det ännu varmare luft som börjar att etablera sig.

– Vi kan få omkring 20 grader på många håll i söder. Norra Norrland kommer att få lite mer moln under helgen, men ändå soligt väder av och till, och i stort sett uppehåll.

”Passa på”

Under helgen väntas också högtryck som ger det soliga vädret. Det kommer också att ligga kvar under början av nästa vecka.

– Vattnet kommer fortfarande att vara iskallt för de flesta, men man ska passa på och sitta på en bänk, njuta av en utomhuslunch eller jobba i trädgården om man har en. Men det är också viktigt att komma ihåg att ha på sig kläder så att man inte utsätter sig allt för mycket för solen under för många timmar, man är ju ovan så här års. Behåll t-shirten på i alla fall, säger Joel Mellin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.