TBE är en hjärnhinne- och hjärninflammation som kan smitta människan genom fästingbett. Foto: TT

Efterlyser gratis TBE-vaccin för barn

Publicerad

Fästingburen hjärnhinne- och hjärninflammation (TBE) ökar långsamt. Nu varnar Tomas Bergström, professor på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, för att sjukdomen kan bli lika vanlig som i Centraleuropa, skriver Svenska Dagbladet.

– Frivillig vaccinering fungerar inte. Det vore önskvärt att åtminstone erbjuda alla barn gratis vaccinering mot TBE, säger Tomas Bergström, professor på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till Svenska Dagbladet.

I juni hade 13 smittade fall rapporterats in till Folkhälsomyndigheten från hela landet. I fredags var siffran uppe i 74 fall. Visserligen färre inrapporterade fall än i fjol – men samtidigt 30 fler fall än samma vecka år 2015.

”En kännbar utgift”

Österrike erbjuder gratis vaccinering av barn och har lyckats stoppa ökningen av TBE. I Sverige får den som vill vaccinera sig betala runt 900 kronor för de tre första doserna. En tuff kostnad, anser Tomas Bergström.

– För en barnfamilj med låga inkomster blir det en kostnad på flera tusen kronor. Självklart kan det upplevas som en kännbar utgift som man väljer bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.