Foto: Skärmdump

Ekeroth: ”Jag kommer att överklaga domen”

Uppdaterad
Publicerad

SD:s riksdagsledamot Kent Ekeroth kommer att överklaga dagens fällande dom för ringa misshandel. Och efter domen uppmanar nu SD:s gruppledare Mattias Karlsson honom att ställa sin riksdagsplats till förfogande.

Efter dagens fällande dom för ringa misshandel meddelar nu Kent Ekeroth på sin Facebooksida att han kommer att överklaga domen.

I ett inlägg skrev han direkt efter att domen förkunnats:

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

”Det är en felaktig dom rakt av. Åklagaren motbevisade på inget sätt min nödvärnsinvändning. Jag kommer överklaga.”

LÄS MER: Kent Ekeroth (SD) döms för ringa misshandel

Inte säkert att han kan överklaga

Det är dock inte självklart att Ekeroth kan överklaga domen. Enligt en paragraf står det i domen att den kan överklagas om det finns synnerliga skäl att pröva överklagandet. Hur synnerliga skäl ska tolkas är upp till Hovrätten.

I normalfall sker det inte några hovrättsprocesser vid så här enkla brott.

– Eftersom det är ett uppmärksammat fall och gäller en riksdagsledamot kan man kanske tänka sig att det skulle räcka som synnerliga skäl, det är oklart men det är i alla fall ett halmstrå för Ekeroth, säger SVT:s reporter Pontus Mattson som tagit del av domen.

Uppmanas lämna riksdagsplats

Efter domslutet uppmanas nu Ekeroth av SD:s gruppledare Mattias Karlsson att lämna riksdagen.

– Det var ett fall som var ganska oklart, men nu har domen kommit och för vår del innebär den fällande domen att vi kommer uppmana Ekeroth att lämna sin plats i riksdagen, säger Mattias Karlsson till SVT Nyheter efter domslutet.

Redan efter rättegången i förra veckan sa Mattias Karlsson att ”ingen person som nyligen dömts för våldsbrott kan eller bör företräda Sverigedemokraterna i riksdagen”.

Dömdes till dagsböter

Kent Ekeroth dömdes till dagsböter 60 á 640 kronor och måste även betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Han åtalades för ringa misshandel efter ett bråk som ägde rum utanför en krog i Stockholm förra året.

LÄS MER: Kent Ekeroth inför rätta: ”Handlade i nödvärn”

Ekeroth har flera uppmärksammade skandaler bakom sig, men har suttit kvar som riksdagsledamot för Sverigedemokraterna i sju år.

LÄS MER: Kent Ekeroths tidigare skandaler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Mer i ämnet