Foto: TT

Ekeroths framtid på spel

Uppdaterad
Publicerad

När Kent Ekeroth åtalades i februari, uppmanade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson honom att lämna sin plats i justitieutskottet permanent och att inte ägna sig åt politik. Nu antyder SD:s gruppledare Mattias Karlsson till Dagens Nyheter att Ekeroth inte längre kan företräda partiet om han döms.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson, skriver till Dagens Nyheter att en person som nyligen dömts för våldsbrott, inte kan företräda partiet. Han antyder alltså att det blir svårt för Ekeroth att sitta kvar om han fälls.

Rättegången mot Ekeroth handlar om ett bråk utanför en nattklubb i Stockholm i höstas. Enligt åtalet har den 35-årige SD-politikern slagit en man i kön utanför nattklubben i ansiktet efter att mannen sagt något provocerande. Ekeroth menar att han själv blev slagen först.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

”Jag vill egentligen inte föregå en pågående rättsprocess och vill understryka att ord fortfarande står mot ord kring vad som hände vid den aktuella incidenten. Partiledningens principiella hållning är dock att ingen person som nyligen dömts för våldsbrott kan eller bör företräda Sverigedemokraterna i riksdagen”, skriver SD:s gruppledare Mattias Karlsson, till Dagens Nyheter.

Åklagaren yrkar på att Ekeroth döms till dagsböter. Men viktigare för Ekeroth är troligtvis hans politiska framtid som står på spel om han döms.

Stöd från alternativa medier

Ekeroth har behållit sin utskottsplats, däremot har han mycket sparsamt deltagit i riksdagsarbetet under utredningens gång.

Under många år har Kent Ekeroth varit en viktig person för Sverigedemokraterna. Ingen har hårdare än han kritiserat islam och ingen har mer envetet krävt hårdare straff i kriminalpolitiken och tuffare tag mot asylsökande som inte får uppehållstillstånd.

Han har haft många supportar, inte minst inom så kallade alternativa medier. Han har själv varit inblandad i uppbyggnaden kring sajten Avpixlat.  

Men hans fräna stil har också gjort honom till ett rött skynke bland de politiska motståndarna. Och för en partiledning som nu med full kraft satsar på att bli en acceptabel samarbetspartner till borgerliga partier framstår han allt mer som en belastning.

LÄS MER: Kent Ekeroth inför rätta

Det är inte heller första gången som hamnat i bråk. Den så kallade järnrörsskandalen 2012 (när Ekeroth och två partivänner skrek sexistiska och rasistiska glåpord en natt på Kungsgatan i Stockholm och sedan bar omkring på metallrör) har följts av många rubriker vid krogbesök.

Tidigare i år dömdes en ung kvinna för ofredande efter att ha slängt en drink på Ekeroth på en restaurang i Stockholm.

Mindre road partiledning

På senare år har partiledningen framstått som allt mindre road över att försvara honom när han hamnat i blåsväder. När riksdagsledamoten Martin Kinnunen härom året stod inför rätta åtalad för skattebrott och bokföringsbrott (han fälldes sedermera för bokföringsbrott) förklarade partiledningen hela tiden att den hade förtroende för Kinnunen vad domstolen än kom fram till.

När Jimmie Åkesson intervjuas av SVT Nyheter inför rättegången mot Ekeroth svarar han så här:

– Jag vill egentligen avvakta rättegången innan jag uttalar mig.

Om han frias har du fullt förtroende för honom då?

– Låt oss avvakta domen. När det finns en dom som vunnit laga kraft, då lovar jag att säga vad jag tycker, säger Jimmie Åkesson.

LÄS MER: Kent Ekeroth (SD) åtalas för misshandel

Följ SVT Nyheters direktrapportering från rättegången på onsdag från klockan 08.40.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Mer i ämnet