Ekonom: ”Kina kan innebära nytt krisläge”

Uppdaterad
Publicerad

Det svajar just nu ordenligt på Europas börser. Vid torsdagens stängning hade Stockholmsbörsen gått ner med 2,3 procent. Det beror på situationen i Kina där handeln för andra gången den här veckan stoppats sedan börserna fallit. Den långsiktiga effekten kan bli att länder världen över tvingas devalvera sina valutor, menar seniorekonomen Klas Eklund.

Klas Eklund, professor och seniorekonom vid SEB, ser främst tre orsaker till det som nu sker. En anledning är att den kinesiska ekonomin håller på att bromsa in, snabbare än vad de flesta väntat sig.

Dessutom finns det enligt Eklund en psykologisk aspekt: börserna överreagerar och den kinesiska börsen är omogen. Samt att den kinesiska statsmakten inte har skött de kinesiska börsrasen bra.

Kina börsras

– När börsen faller så stänger man i Kina. Men just risken för att den ska stängas får många att vilja rusa mot utgången och då skyndar man på fallet i själva verket, säger han i SVT:s Aktuellt.

Varför reagerar börserna runt om i världen så kraftigt?

– Man är rädd för en dominoeffekt, och den skulle kanske kunna sprida sig genom valutorna. Nu faller den kinesiska valutan – det är ett sätt för kineserna att återvinna konkurrenskraft och sätta fart på industrin – men det skapar sämre konkurrenskraft i andra asiatiska länder, säger Eklund och menar att det frestar de omkringliggande länderna att också sänka sina valutor, något som skapar ett sorts ”konkurrerande devalveringar”.

– Det kan också sprida sig till Europa. Riksbanken har aviserat att de vill gå in och försvaga den svenska kronan. Vi kan mycket väl hamna i ett läge där man inte vet vad som händer med valutor och centralbankernas penningpolitik.

”Risk för läge där kriserna avlösande varandra”

Eklund menar att det värsta tänkbara scenariot skulle innebära att världsekonomin går in i en period av långsiktig stagnation, där den ena krisen avlöser den andra och världens ekonomier inte tillåts att återhämta sig.

Han pekar på den amerikanska finanskrisen 2008, som sedan följdes av eurokrisen 2009-2011 med Grekland som tydligt exempel.

– Nu kanske vi är på väg in i en tredje fas där de såkallade tillväxtekonomierna med Kina i spetsen går betydligt långsammare och startar finansiella kriser.

Har vi en finanskrasch framför oss?

– Jag tror inte det. Men det finns dem som är väldigt oroliga för det. Kina har ökat på sin upplåning väldigt kraftigt de senaste åren. När man är skuldsatt vet vi att det skapar risker i det finansiella systemet.

Kina har ekonomisk kraft att styra med

Samtidigt har Kina muskler.

– De har världens största valutareserv och bankerna är statliga, så staten kan gå in och peka med hela handen om det skulle krävas.

Hur påverkar den här situationen Sverige?

– Om du i värsta fall får en rejäl sättning i världsekonomin så blir det svårare för svenska företag att exportera och det kan drabba jobb och inkomster för dem som jobbar i de företagen. Alla svenska pensionssparare förlorar också om börserna går ner, för då urholkas värdet av framtida pensioner.

– Det finns nästan bara negativa effekt för Sverige i det här fallet, tyvärr, säger Klas Eklund, seniorekonom vid SEB till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina börsras

Mer i ämnet