Foto: TT

Kinas börser stoppas igen efter kraftigt fall

Uppdaterad
Publicerad

Handeln på Kinas börser hann knappt öppna på torsdagen innan handeln stoppades för resten av dagen på grund av stora kursfall. Det är andra gången denna vecka, vilket sänder chockvågor genom världsekonomin.

CSI 300-indexet, som täcker börserna i både Shanghai och Shenzhen, gick på torsdagsmorgonen ned med över 7 procent, vilket ledde till ett automatiskt handelsstopp resten av dagen.

Stoppet utlöstes efter mindre än en timmes handel. Även i måndags stoppades handeln helt sedan kurserna gått ner över 7 procent.

Fallet på kinesiska börser smittar av sig. I Hongkong har kurserna också fallit kraftigt i dag, med hittills 2,4 procent och även Tokyo har fallit.

Ökad oro

Bakom nedgången ligger ökad oro över utvecklingen i den kinesiska ekonomin. Chris Weston, strateg vid IG i Melbourne, konstaterar att det varit svårt att hinna hämta andan under 2016 års första handelsvecka, investerare har inte vetat hur de ska agera.

-För att få stämningsläget att vända så kommer vi att behöva stabiliserande eller positiva rörelser för den kinesiska valutan, säger han.

Den kinesiska valutan, yuanen, ligger nu på sin lägsta nivå mot dollarn sedan i februari 2011. Kinas centralbank har sänkt den officiella riktkursen med 0,5 procent mot dollarn, den största sänkningen sedan devalveringen i augusti.

På valutamarknaden tillåts yuanen fluktuera två procent upp och ner jämfört med riktpriset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer