Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Finanspolitiska rådets före detta ordförande Harry Flam om vad regeringen behöver göra för att lindra inflationens effekter i klippet. Foto: SVT

Ekonomiprofessorn: ”Det måste en ny regering göra för att hjälpa hushållen”

Publicerad

Inflationen fortsätter stiga och allt fler svenskar har svårt att få lönen att räcka tilll. Det finns dock åtgärder den tillträdande regeringen kan göra för att underlätta, menar Harry Flam, professor emeritus i internationell ekonomi.

– Hittills har regeringen gett rabatt på elfakturorna, det kanske är bättre att ge ett kontantstöd eller någon form av inkomststöd till framförallt de lägst avlönade, säger Harry Flam i SVT Aktellt.

I september steg inflationen med 9,7 procent, enligt SCB:s senaste siffror. Det är framförallt stigande priser på mat och el som står bakom ökningen. Effekterna av den senaste tidens prisökningar låter inte vänta på sig och allt fler hushåll får det mer kämpigt.

Åtgärdsförslag

Lättade amorteringskrav och skattesänkningar på elpriser är två åtgärder som diskuterats för att underlätta för hushållen. Under coronapandemin pausade man amorteringskraven, en åtgärd Harry Flam, professor emeritus i internationell ekonomi, anser att regeringen borde överväga även nu.

-  Jag tycker kanske inte att man ska subventionera bränslekonstnader och elräkningarna i första hand, utan att man ska försöka gå direkt på inkomststöd till hushållen. Men kanske då mest till de sämst ställda, säger Harry Flam.

Samtidigt står en lönerörelse för dörren och många löntagare vill bli kompenserade för sin minskade köpkraft.

Hör ekonomiprofessorn om hur enskilda löntagare bör tänka, men också hur läget i USA påverkar oss här i Sverige, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.