Nu väcks flera frågor kring hur polis och åklagare gått till väga när man skaffat sig insyn i kriminellas chattar på krypteringsappen Encrochat. Skulle dataavläsningen skett i Sverige menar försvarssidan att bevisen inte är giltiga i domstol. Foto: SVT

Ekot: Oklarheter kring hur Encrochat-insatsen gick till

Uppdaterad
Publicerad

Fler frågor väcks nu kring hur det gått till när den så kallade Encrochat-bevisningen samlats in tack vare att polisen lyckades knäcka krypteringen. Det rapporterar Ekot. Om övervakningen skett på svensk mark menar flera försvarsadvokater att det rör sig om ett lagbrott från polis- och åklagarsidan.

Den krypterade kommunikationsplattformen Encrochat har använts av flera kriminella gäng i Sverige när de planerat och utfört sin brottslighet. Kommunikation, som när polisen väl fått tillgång till den, legat till grund för flera åtal som rör grov brottslighet.

Tidigare har åklagarsidan hävdat att materialet samlats in i Frankrike och att ingen dataavläsning ägt rum i Sverige. Men när Ekot borrat vidare i frågan är det flera åklagare som tillstår att man inte riktigt vet hur det gått till.

Fransk sekretess

Den franska utredningen är belagd med sekretess, men Ekot har tagit del av brittiska myndighetshandlingar. Dessa visar att fransk polis även skickat ut skadlig mjukvara till telefoner som befunnit sig på brittisk mark och på så sätt kunnat läsa vad de misstänkta skrivit.

Skulle samma typ av övervakning skett i Sverige menar flera försvarsadvokater att det i så fall kan röra sig om lagbrott från polisens sida, och att bevisningen därmed kan ifrågasättas.

”Ingen vet exakt”

Enligt Marie Lind Thomsen, vice chefsåklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, har insatsen följt fransk lag. Men hon vet inte vet exakt hur den gått till, även om hon håller fast vid tidigare påståenden om att bevisningen kom från en fransk server.

– Det är min gissning att det är så det har gått till. Men som jag sa så är det nog ingen som vet tekniskt exakt hur det här har gått till.

Hur kommer det sig att svenska åklagare framför saker som de inte vet om de stämmer?

– Ja men jag håller inte med dig. Vi framför det vi vet. Vi säger att vi har anledning att tro att det är såhär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.