En klassisk majbrasa tänds traditionsenligt på Valborgsmässoafton, så här såg det ut för några år sedan i Stockholm. Foto: TT/Jessica Gow

Eldningsförbud påverkar valborgsmässoeldar

Publicerad

Majbrasorna riskerar att ställas in i 63 kommuner i Götaland och Svealand. Det visar SVT Nyheters sammanställning av myndigheternas eldningsförbund i Götaland och Svealand.

Vid lunchtid på måndagen råder eldningsförbud i alla 34 kommuner i Kronobergs, Jönköpings och Östergötlands län.

I Kronoberg är brandrisken mycket stor. Länsstyrelsen klassar den som en femma på sin sexgradiga skala.

– Vi har diskuterat det här inför valborg och kommit fram till att beslutet ska ligga kvar, säger Max Hector som arbetar med eldningsförbud på Länsstyrelsen i Kronoberg.

Var kan man titta på majbrasor?

– Ingenstans i Kronoberg, säger Hector.

Förbud tills vidare

SVT Nyheters sammanställning av eldningsförbuden i Götaland och Svealand visar att det även är förbud i 29 kommuner i Kalmar län, Västra Götaland, Dalarna och Västmanland.

Förbuden gäller sedan mitten av förra veckan och tills vidare. Blekinge län införde eldningsförbud i alla kommuner, men upphävde förbudet vid lunch på måndagen. Enligt väderprognosen blir det regn där.

Beredskapshelikoptrar

Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) säger sig inte ha någon övergripande information om vilka kommuner som har infört eldningsförbud.

En helikopter vattenbombar brand i Hässleholms kommun den 24 april 2019. Foto: Johan Nilsson/TT

Det finns ett antal helikoptrar tillgängliga med hög beredskap.

– Som det ser ut just nu har vi fortfarande sex helikoptrar i beredskapsläge. Två är placerade i Växjö och fyra i Västerås, säger Anna Lindbäck, pressansvarig på MSB.

Strategiskt placerade

Helikoptrarna har placerats i Växjö eftersom brandrisken är extra hög i Kronobergsområdet, och Västerås är hemmabas för helikopterföretaget som MSB har ett avtal med.

MSB uppger att de inom kort kommer att presentera riklinjer för hur kommunerna ska informera om sina eldningsförbud. Det kan vara stora skillnader mellan kommunerna.

– I slutet av maj kommer vi att presentera vägledning för hur kommunerna kan kommunicera om och kring eldningsförbud för att det ska bli enhetligt.

Eldningsförbud i Götaland och Svealand

Visa

Jönköpings län (alla kommuner)

Kalmar län (Högsby, Mönsterås, Nybro, Emmaboda, Torsås och Kalmar)

Kronobergs län (alla kommuner)

Västra Götaland (Lidköping, Vara, Grästorp, Essunga, Skövde, Hjo, Tibro, Karlsborg, Mariestad, Töreboda och Gullspång)

Dalarnas län (Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika, Säter, Avesta, Hedemora, Rättvik, Smedjebacken och Leksand)

Västmanlands län (Fagersta och Norberg)

Östergötlands län (alla kommuner)

Källa: SVT Nyheter

Det är kommunen eller länsstyrelsen som beslutar om att utfärda regler om eldningsförbud. Vilka aktiviteter som omfattas av eldningsförbud kan vara olika beroende på hur brandrisken ser ut i området där eldningsförbudet gäller.

Du hittar information om eldningsförbud på kommunens, länsstyrelsens eller räddningstjänstens webbplats. Information om aktuell brandrisk och eldningsförbud brukar också sändas i Sverige Radios P4.

Källa: dinsakerhet.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer