Foto: TT

Elektroden som gör mirakel i hjärnan

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade DBS-tekniken används med framgång för behandling mot parkinsons sjukdom. Nu ska metoden också testas mot demens.
– Kanske kan vi stoppa demens i framtiden, kanske kan vi få patienterna friskare med den här mirakelelektroden, säger Patrik Blomstedt, professor i Umeå.

Patric Blomstedt, professor i Umeå, tror mycket på DBS- tekniken, djup hjärnstimulering där elektroder för in i hjärnan och med hjälp av ström sedan stimulerar hjärncellerna.

Metoden har prövats länge och fler än 100 svenskar har opererats, framförallt mot parkinsons sjukdom. Eleketroden gör att skakningarna helt upphör när den opereras in i hjärnan.

Nu ska försök starta i Umeå med att använda den också mot demens.

– I Kanada har försök visat att patienter plötsligt kunde minnas en flickväns kläder för 20 år sedan och andra mycket detaljerade saker, säger Patric Blomstedt .

Försöket i Umeå handlar framförallt att få parkinsonspatienter att bli bättre och få mindre demensproblem. På sikt hoppas man också kunna hjälpa andra med demens.dbs-teknik

– Det är 50 procents chans att vi kommer att lyckas. Gör vi det så kommer det betyda mycket, säger Patric Blomstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer