Leo Gerdén, gymnasieelev och ordförande Sveriges Elevråd, tror inte att det här hade blivit accepterat på arbetsplatser. Foto: SVT:s Morgonstudion

Elever undviker skoltoaletter: ”Helt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av fem elever i högstadiet och gymnasiet har undvikit skoltoaletten någon gång.Anledningen är att de städas för sällan visar en ny undersökning.Något som kan få konsekvenser för skolgången menar läkaren Daniel Altman.- En del elever går till och med hem tidigare för att gå på toaletten, säger han.

En ny undersökning från branschorganisationen Almega Serviceföretagen visar att 79 procent av landets högstadie – och gymnasieelever någon gång undvikit att gå på skoltoaletten. Främsta orsaken är att det inte städas tillräckligt ofta och 43 procent uppger att de avstår från toalettbesök varje vecka.

På måndagsmorgonen var Leo Gerdén, ordförande för Sveriges elevråd och gymnasieelev, med i SVT:s Morgonstudion.

– Det är helt oacceptabelt och helt orimligt att det ser ut så här. Det här är en grundläggande arbetsmiljöfråga och borde vara en självklarhet. Men jag tror att man fortfarande har bilden av att elevers arbetsmiljö inte är lika viktig som de vuxnas, säger han.

”Det påverkar skolarbetet”

Daniel Altman, specialistläkare och professor i urogynekologi berättade i Morgonstudion vad man kan få för problem av att inte gå på toaletten.

– Det är ett problem, dels fysiologiskt med vad som händer i kroppen när man systematiskt ändrar sitt beteende, och dels hur det påverkar skolarbetet, säger han.

Går hem tidigare från skolan

Han berättar vidare att bli förstoppad en längre tid kan få långtgående konsekvenser.

– På kort sikt blir man förstoppad och det är oerhört utbrett bland ungdomar och barn. Det gör inget att man blir det en eller två gånger men om man sätter det i system och inte lyssna på kroppen så får det konsekvenser. Det blir ett fysiskt obehag och du känner av det hela tiden. Det påverkar koncentrationen, kan få sociala konsekvenser och en del elever går till och med hem tidigare för att gå på toaletten, säger han.

Undersökningen är gjord av Axiom Insight på uppdrag från Almega Serviceföretagen och gjordes mellan den 16 och 22 juni. Totalt har 1 015 skolelever i målgruppen 13 till 18 år svarat.

Vanligaste orsakerna till uteblivet toalettbesök är:

1. Luktar illa, 45 procent.

2. Allmänt ofräscha och äckliga, 43 procent.

3. Rädsla för att någon hör vad som görs på toaletten, 32 procent.

4. Oren toalettsits eller urinoar, 30 procent.

5. Slut på papper, 28 procent.

Källa: Axiom Insight.

De regioner som får sämst betyg i undersökningen är:

1. Övre Norrland, 68 procent.

2. Mellersta Norrland, 53 procent.

3. Stockholm och Västsverige, 51 procent.

4. Södra Sverige och Östra Mellansverige, 46 procent.

5. Småland och öarna, 43 procent.

6. Norra Mellansverige, 39 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.