Elever väljer skräpmat när skollunchen tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler skolor väljer bort skolmatsalen och istället ger eleverna matkort att betala sin lunch med på restauranger. Många av eleverna Aktuellt har pratat med väljer snabbmat. På Livsmedelsverket är man kritisk och menar att skolorna frånsäger sig ansvar.

I dag har 10.000 elever matkort på över 50 skolor runt om i landet och antalet ökar snabbt. Värmdö gymnasium är en av de gymnasieskolor som struntat i vanlig skolbespisning. I stället får eleverna matkort som gäller på en rad restauranger.

Och för de flesta av eleverna som Aktuellt pratar med blir det hamburgare på McDonalds eller smörgås på Subway.

Matkortet gäller på de restauranger som skolan godkänt. Totalt är det 40 stycken. Skolan tycker att man valt ställen som ger tillräckligt nyttig mat.

-Vi tror att när man får välja själv så äter man det som man tycker om och då äter man ordentligt, vi har varit måna om att välja ut restauranger som har en bra och varierad kost, säger Anna Gregorsson, intendent på Värmdö gymnasium.

Flera av de elever som Aktuellt pratat med väljer aldrig fisk till lunch och många tar en meny där det ingår läsk, trots att man på Värmdö gymnasium egentligen inte godkänner att läsk och godis betalas med matkorten.

Livsmedelsverket hävdar att skolorna frånsäger sig ansvaret som skola när man ger barn frihet och möjlighet att välja skräpmat.

-Om man har ett bra utbud så kanske det kan fungera bra, men jag tycker att skolor som gör på det här viset lägger ut ett för stort ansvar på eleverna egentligen hela ansvaret, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Väldigt många unga gillar inte skolmat och de går ändå på snabbmatställen, är det inte bara att acceptera det?

-Nej jag tycker inte det. Man kan möjligen få det här att fungera om man noga väljer ut de restauranger som eleverna får gå till men att låta skattepengar användas för att köpa cola och pommes frites det är ett riktigt bottennapp, säger Åsa Brugård Konde.

Johan Zachrisson Winberg

johan.winberg@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.