Hyllie vattentorn i Malmö före och under Earth hour. Foto: TT

Elförbrukningen minskar minimalt under Earth hour

Uppdaterad
Publicerad

Under Earth hour släcks lampor på flera håll i Sverige, och runt om i världen, för att spara på miljön. Men energiförbrukningen minskar marginellt, enligt Svenska kraftnät.

– Syftet är inte att spara energi under timmen, utan det är endast symboliskt, säger Cecilia Stenström, projektledare för Earth hour på Världsnaturfonden WWF.

Enligt WWF är Earth hour världens största miljömanifestation och rörelsen engagerar miljontals människor, företag och städer världen över. Earth hour hölls för första gången i Sydney, Australien 2007, på initiativ av bland annat Världsnaturfonden. Sedan dess sker kampanjen årligen, i år släcks belysningen den 24 mars mellan 20.30 och 21.30 i Sverige.

Minskar med en procent

Men jämför man med en vanlig marsdag minskar energiförbrukningen minimalt under Earth hour, bara med ungefär en procent.

– Energiförbrukningen minskar marginellt i Sverige. Det är en mycket större förändring i förbrukningen under en vardagsmorgon, då efterfrågan stiger markant, säger Pontus de Maré, tillförordnad driftchef för myndigheten Svenska kraftnät.

Politisk signal

Världsnaturfonden WWF menar att det främsta syftet inte är att energiförbrukningen ska minska.

– Tanken är att skicka en politisk signal till makthavare att ta klimatfrågan på allvar och uppmärksamma och skapa ett engagemang i frågan, säger Cecilia Stenström, projektledare för Earth hour.

Earth hour handlar alltså inte främst om att minska energiförbrukningen just under den dagen, utan att minska förbrukningen i stort.

– Syftet är inte att spara energi under timmen, utan det är endast symboliskt, säger Cecilia Stenström.

Fakta

Fakta: Så blir du mer klimatsmart

Årets Earth hour-manifestation tar sikte på fem B – Bilen, Biffen, Bostaden, Börsen och Butiken. Svenska WWF uppmanar till att använda timmen till att fundera över den egna möjligheten att påverka inom just dessa områden.

Bilen: Halvera resandet med fossila bränslen. Res klimatsmart och rör på dig dubbelt så mycket, till exempel med cykel.

Biffen: Halvera köttkonsumtionen och dubblera intaget av gröna proteiner. Sluta slänga ätbar mat.

Bostaden: Minska energianvändningen i hemmet exempelvis genom att byta belysning. En LED-lampa använder 85 procent mindre el än en gammal glödlampa.

Butiken: Konsumera klokare. Köp till exempel mer begagnat, dela saker med andra och använd digitala tjänster.

Börsen: Halvera utsläppen från ditt sparande och dubblera ditt klimatsmarta sparande. Välj en bank, fondförvaltare eller ett försäkringsbolag som kan hjälpa dig.

Källa: WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.