Elisabeth Marmorstein om Vänsterpartiets skuggbudget

Publicerad

En tusenlapp extra till de mest resurssvaga och nya mätbara mål i kampen mot arbetslösheten. Alla förslag som Vänsterpartiet presenterade i sin skuggbudget kommer kanske inte att gå hem hos övriga riksdagspartier – men det är ett viktigt tillfälle att marknadsföra sin roll som det enda vänstervalet i oppositionen, menar SVT:s Elisabeth Marmorstein.

När Vänsterpartiet presenterade sin skuggbudget låg arbetslösheten högt på agendan. Partiet vill bland annat att nivån sjunker under 4 procent och att långtidsarbetslösheten minst ska halveras.

– Ulla Andersson ägnade en stor del åt att kritisera den nyliberala politiken, där hon inte alls håller med om att sänkta ersättningar och bidrag ökar incitamenten att ta ett jobb, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

V vill också se en omgående utbetalning på tusen kronor till pensionärer, sjuka och arbetslösa. Ett svårt förslag att få igenom – men en viktig symbol för partiet, menar Marmorstein.

– Där får man absolut inte någon samsyn med övriga oppositionen. Men jag tror att mycket av det Ulla Andersson pratar om är sådant som går hem i vänsterdelen av Socialdemokraterna. Här har ju Vänsterpartiet en tacksam position som enda oppositionspartiet till vänster där man ständigt kan kritisera regeringen för att de inte gör tillräckligt.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.