Foto: SVT

Elisabeth Marmorstein: Väntat utspel från V

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s inrikespolitiska reporter Elisbeth Marmorstein är inte förvånad över Vänsterpartiets utspel att föreslå en egen kandidat till posten som riksdagens andre vice talman.

– Vänsterpartiet har hela tiden varit emot att Sverigedemokraterna ska få en talmanspost och försökte redan 2014 stoppa Björn Söder. Nu gör man samma markering igen.

Har man några utsikter att lyckas?

– Nej, de är mycket små. Varken Centerpartiet eller Liberalerna lär rösta för en vänsterpartistisk vice talman, även om voteringen skulle vara sluten (anonym). De har accepterat Björn Söder i fyra år och lär göra det igen.

Varför gör man utspelet då?

– Vänsterpartiet vill till varje pris hålla SD borta från inflytande och tycker det är en viktig fråga. Kanske hoppas de på så sätt bli mer relevanta i ett politiskt läge där inte särkilt mycket handlar om Vänsterpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.