V tar strid mot SD:s talmanskandidat

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet kommer inte att acceptera Sverigedemokraternas Björn Söder som riksdagens andre vice talman.

– Han kan omöjligt företräda alla svenskar. Vi ser honom som diskvalificerad, säger Jonas Sjöstedt och lanserar en egen kandidat till posten.

Vänsterpartiets kallade på torsdagen till presskonferens med anledning av talmansvalet nästa vecka. Partiet tänker inte acceptera Björn Söder (SD) som andre vice talman, en post som normalt tillfaller riksdagens tredje största parti.

Därför tar man strid om posten och nominerar man Lotta Johnsson Fornarve (V) som sin kandidat.

Regeringsbildningen

”Måste stå upp”

– Talmannen måste stå upp för de demokratiska rättigheterna och alla människors lika värde. Då kan man inte välja en talman från ett parti som har en klart rasistisk agenda och som anser att människor med rötter i andra länder eller även samer och judar inte räknas som svenskar, säger Lotta Johnsson Fornarve (V).

Partiet föreslår att voteringen blir sluten (anonym) så att varje ledamot ska kunna rösta efter eget samvete. På så sätt hoppas man vinna över röster från Centerpartiet och Liberalerna.

SD reagerar starkt

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson reagerar starkt på Sjöstedts beskrivning av vad Björn Söder sagt om bland annat judar och samer.

– Han  står och ljuger och smutskastar vår nuvarande talman och påstår att Björn Söder har åsikter som han inte har, säger han till SVT.

Han anklagar också V för att försöka ”roffa åt sig makt” i strid mot valresultatet och mot partiets storlek.

På frågan om han tror att L och C kan komma att stödja Vänsterpartiets kandidat svarar Karlsson:

– Jag hoppas och tror att inget annat parti delar Vänsterpartiets syn att väljarstödet för ett parti inte spelar någon roll för att tillsätta ämbeten i riksdagen. Man bryr sig inte om alla svenskar som röstat på Sverigedemokraterna utan bara vad man själv gillar och inte gillar.

Vill regera

Under torsdagens presskonferens passade Sjöstedt även på att anmäla intresse för att ingå i en regering:

– Vänsterpartiet vill ha Stefan Löfven som statsminister och vi har som mål att delta i regeringsunderlaget. Vi uppmanar de borgerliga att erkänna att de förlorat valet, säger Jonas Sjöstedt (V).

Samtidigt öppnar Sjöstedt för blocköverskridande överenskommelser för att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet