Advokaten Elisabeth Massi Fritz uppger att de kvinnor hon företrätt mår dåligt och är traumatiserade. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/TT

Elisabeth Massi Fritz rasar mot SVT-dokumentär om Soran Ismail

Uppdaterad
Publicerad

I den nya SVT-dokumentären ”Persona non grata” ger komikern Soran Ismail sin bild av vad som hände när han anklagades för sexbrott under metoo. Elisabeth Massi Fritz, som företrädde flera av kvinnorna, riktar nu hård kritik mot programmet.

Soran Ismail är en av de kända män som anklagades för sexbrott under metoo-hösten 2017. Minst tre kvinnor ska ha anklagat honom för bland annat våldtäkt. Anklagelserna fick Soran Ismail att lämna offentligheten.

Nu, i dokumentären ”Persona non grata”, talar han ut – och berättar vad som hände sen. Förundersökningar inleddes gällande flera av de polisanmälningar som gjordes mot honom, men utredningarna har lagts ned. Soran Ismail förnekar alltjämt att han gjort något brottsligt.

– Jag har svårt att förstå hur det kan bli så fel som det har blivit i ett par situationer. Men jag kan inte för den sakens skull erkänna handlingar som jag inte har gjort, säger han i dokumentären.

Han uttrycker frustration över att anklagelserna lever kvar.

– Det finns inget mer sätt som jag kan bevisa min oskuld på.

Advokaten kritisk

Advokaten Elisabeth Massi Fritz företrädde flera av de kvinnor som anklagade Soran Ismail för sexbrott och hon riktar kritik mot serien.

– Det är stötande och traumatiserande för de målsägande som polisanmält Soran Ismail för olika sorters sexualbrott att veta att public service ens gör den här dokumentären. De målsägande som jag har företrätt har alla haft starka och trovärdiga berättelser, skriver hon i ett uttalande.

Ingen av de tre kvinnor som tillfrågades ville medverka i dokumentären. Massi Fritz uppger att de kvinnor hon företrätt mår dåligt och är traumatiserade.

– Att bevisningen ej räckt till eller att preskription varit aktuellt ändrar inte på deras berättelser om Soran Ismail. För målsägandena betyder det att det inte räckte för att åklagaren skulle väcka åtal och att en prövning skulle ske i domstol.

”Reder inte ut skuldfrågan”

SVT har i ett blogginlägg bemött kritiken mot publiceringen. Bland annat framhålls att syftet inte är att rentvå Soran Ismail.

Serien är inte ute efter att reda ut skuldfrågan, då hade det varit svårt att göra den utan kvinnorna som anmält honom. Serien handlar om Soran Ismail och hans syn på sitt liv och sin sexualitet i ljuset av anklagelserna, och på den situation som uppstod när han i juridisk mening var oskyldig men fortfarande ses som en förövare av många, säger Helena Olsson, programbeställare på SVT.

Se dokumentären ”Persona non grata” här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.