Elisabeth Svantesson (M): ”Ett sätt att sexualisera små flickor”

Uppdaterad
Publicerad

Slöja i skolan är ett sätt att sexualisera små flickor. Det säger Moderaternas Elisabeth Svantesson med anledning av att partistyrelsen nu vill utreda frågan om ett slöjförbud i skolan.
– Flickor ska inte behöva skyla delar av sin kropp, säger hon.

Svantesson är andra vice partiordförande i Moderaterna och menar att det finns tydliga argument både för och emot ett förbud.

– Om man landar i att det ska införas behöver det utredas hur det kan se ut. Jag tror att det är bra att vi går till botten med frågan, säger hon.

Ett eventuell förbud skulle omfatta både förskola och grundskola, och enligt Svantesson ska en utredning även se över exakt vilka åldrar det ska gälla.

– När vi ser de små flickorna på fem, åtta och tio år, då kan man ändå fråga sig om det är frivilligt, säger Svantesson och fortsätter:

– Vi har kommit långt när det gäller jämställdhet, och vi behöver fortsätta värna jämställdheten i Sverige.

Vill utreda vad slöjan är

Hur ser du på 15-åringar som skulle förhindras att bära slöja trots att de kanske vill?

– Det är precis en sådan svår fråga som en utredning måste diskutera, lyfta fram och belysa. Vi får se var en utredning skulle landa där.

Svantesson menar också att en utredning måste svara på om slöjan över huvud taget är en religiös symbol.

– Det finns en diskussion och debatt även om det.

Se intervjun med Elisabeth Svantesson i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer