Foto: Janerik Henriksson / TT

Elpriserna halveras – och gaspriserna sjunker

Uppdaterad
Publicerad

Priset på el sjunker markant i Sverige för tillfället. I samtliga fyra elområden är priset nästan 50 öre mindre per kilowattimme jämfört med tisdagen.

Samtidigt sjunker gaspriserna för åttonde dagen i rad, mycket tack vare ovanligt höga temperaturer för årstiden.

Elpriserna mer än halveras under torsdagen enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. I samtliga elområden blir priset 29 öre per kilowattimme, vilket kan jämföras med 78 öre dagen innan. Ovanpå börspriset på el tillkommer för konsumenten även elbolagens påslag, elskatt, moms och nätavgift.

För åttonde dagen i rad sjunker även gaspriserna i Europa. Ovanligt höga temperaturer i en rad länder i december liksom rekordhög effekt från vindkraftsverksamheten i Tyskland har stor inverkan.

Det gör att priserna på den nederländska gasbörsen under onsdagen noteras för den lägsta nivån sedan Rysslands invasion av Ukraina, efter en nedgång med drygt fyra procent. Det är också 77 procent lägre än toppnoteringen i augusti tidigare i år. Ytterligare en bidragande faktor har varit en allt större tillgång till flytande fossilgas (LNG), vilket gjort att flertal länder till och med lyckats kunna bunkra upp gas under en period då åtgången normalt sett är större än tillgången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.