Elnotan för hushåll i södra Sverige blev mer än dubbelt så dyr än för hushållen i norr förra vintern. Foto: TT

Elpriset mer än fördubblades i vintras – väntas öka ännu mer

Publicerad

Den senaste vintern blev elräkningen mer än dubbelt så saftig som föregående vinter. I kronor räknat handlar det om en ökning med över 12 000 kronor för en eluppvärmd villa i Södra Sverige, enligt siffror som SVT:s Agenda tagit fram.

Södra Sverige har hamnat i en obekväm sits när det kommer till strömförsörjningen. I norr produceras mycket av den planerbara energin genom vattenkraft. Men överföringskapaciteten till södra Sverige är begränsad, och i söder har den planerbara produktionen minskat kraftigt på grund nedläggningen av Ringhals.

I elprisområde 4, alltså det sydligaste, skedde en kraftigt prisökning från vintern 2020/2021 till efterföjande vintern. För en eluppvärmd villa ökade elkostnaden från 7 200 kronor till nära 20 000 kronor.

Flera orsaker bakom

Det är svårt att peka på en enskild faktor som påverkat priserna mellan de två vintrarna, framhåller Johan Roupe, verksjurist vid Elmarknadsinspektionen. De svenska priserna påverkades av stigande gaspriser, oron kring Ukraina som senare övergick i en rysk invasion och lägre elproduktion på kontinenten.

– Även planerbar produktion i södra Europa har gått ned, i form av franska kärnkraftverk. På toppen av det har samhället vaknat upp efter pandemin, säger Roupe.

Nedlagda reaktorer påverkar

Sedan den svenska elmarknaden avreglerades kan elproducenter sälja el till andra länder som är sammankopplade med det svenska elnätet, vilket gör att priserna i söder stiger i takt med efterfrågan.

På längre sikt har svenska kärnkraftsnedläggningar lett till sämre tillgång på el i Sydsverige, enligt Johan Roupe.

– När Ringhals 1 och 2 togs ur drift och inte ersattes försvann mycket planerbar produktion i södra Sverige och det gör det svårare att få balans i systemet.

Vinnare på prisrusning

Uppenbara förlorare på de höga priserna är konsumenterna. Men vissa energibolag kan tjäna stora pengar på den höga efterfrågan.

– Tittar man på producentsidan kan de som har låga produktionskostnader få väldigt bra betalt. Det borde också sända signaler till investerare, säger Johan Roupe.

Vädret får stor påverkan

Det finns många osäkerhetsfaktorer inför den kommande vintern, bland annat kopplat till kriget i Ukraina och sanktioner mellan Ryssland och Europa.

Vädret kommer också få stor påverkan, framhåller Johan Roupe, både för utbud och efterfrågan.

– Blir det en mild och blåsig vinter bör de inte bli så stora problem. Men med en kall, vindstilla vinter kan det bli enorma problem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vill du sänka din elkostnad på riktigt så är inte att släcka lampor det viktigaste att göra. Vattenfalls klimatcoach Lars Ejeklint listar tre saker du kan göra som verkligen påverkar din elkostnad. Foto: TT/SVT

Så mycket dyrare har vintern blivit för villägare

Elkostnad för en medelvilla med elvärme november 2021 – mars 2022. Föregående vinter inom parantes.

Prisområde 4: 19 676 kr (7 347 kr)

Prisområde 1: 7212 kr (5057 kr)

I statistiken är endast kostnaden för elhandel inräknad. Elnätsavgifter, skatter, moms samt elbolagens påslag ingår inte i statistiken.

Beräknat på en eluppvärmd villa med en förbrukning på 20 000 kWh/år.

Källa: Energimarknadsinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.