Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elprisanalytikern Johan Sigvardsson svarar på tre frågor om elpriset. Foto: Johan Nilsson/TT

Elpriskulmen kan nås till helgen – dyrast på över ett år

Uppdaterad
Publicerad

Minusgrader speglar sig i plånboken. Under fredagen stiger elpriset i hela landet vilket innebär det dyraste priset på över ett år.

Nu förväntas kulmen nås till helgen.

Den sibiriska kylan sätter fart på elpriserna i Sverige. Den ovanligt kalla starten på året ökar behovet på el och till helgen väntas elpriserna öka med 50 procent upp mot 2 kronor/kWh.

Som högst är elpriset på fredagen mellan klockan 17 och 18 – då elen kostar nästan sex kronor per kilowattimme på elbörsen Nordpool.

– Jämför vi med kaosscenariot 2022 så hade vi mer ihållande, och högre, priser då, säger energimarknadsexpert Johan Sigvardsson på Bixia.

Tidigare turbinfel på Forsmark påverkar priserna

Samtidigt har kärnkraftsreaktorn Forsmark 2 drabbats av ett turbinfel som lett till att reaktorn gått på halvfart, och förväntas göra det fram till 24 januari.

Men enligt Sigvardsson påverkar inte detta priset nämnvärt.

– Den allra största orsaken till höjda priser är den intensiva kylan. Det medför att förbrukningen sticker iväg rätt ordentligt när folk behöver värma upp sina hem.

Hur blir priset framöver? Det svarar Johan Sigvardsson på i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.