Skillnaden i svenska elpriset mellan norr och allra längst i söder var i genomsnitt 79 procent förra året. Foto: SVT.

Elprisområden förändras – men extrema prisskillnader blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaden i elpris i Sverige – mellan norr och allra längst i söder – var i genomsnitt 79 procent förra året. Nu ska landets elområden förändras. Men de stora prisskillnaderna mellan norr och söder lär bestå.

Sverige ska byggas om. De gränser som utgör landets fyra olika elhandelsområden, där priserna sätts, ska nu förändras. Men stora problem kommer att bestå, menar statliga Svenska Kraftnät som nu utreder förändringarna i elområden.

– Det finns en väldigt stor överföringsbegränsning mellan norra och södra Sverige, den jobbar vi på att få bort. Men den ser vi att den kommer att kvarstå i ungefär 20 år, säger Mårten Bergman, enhetschef på Svenska Kraftnät till SVT.

Överföringsproblem av elen

Mest elproduktion i norr och den mesta användningen av el i söder, och ett ledningsnät som inte klarar av det skapar överföringsproblem.

Det finns ett pris för situationen just nu – här är några exempel:

  • Förra året var det i genomsnitt 79 procent dyrare att köpa el längst i söder jämför med norr.
  • Det dygn med den största prisskillnaden förra året kostade elen i söder 564 procent mer än i norr (6:e juni).
  • Den timme med den största prisskillnaden förra året kostade elen i söder 564 procent mer än i norr (30:e  november mellan klockan åtta och nio på morgonen).

Sådana prisryck har fått skogsföretaget Holmen att tillfälligt stoppa pappersmaskinerna, senast för några veckor sedan.

Nya elområden

Svenska Kraftnät föreslår nu att norr blir ett område och söder ett och att Stockholmsområdet bryts ut, men gränsen mellan norr och söder består.

– Elproduktionen hamnar i delar av landet på grund av andra orsaker än elområdesuppdelningen och de företag som redan har etablerat sig kan inte gärna flytta på grund av en starkare prissignal (högre priser, reds anm.), säger Lina Håkansdotter, chef för hållbarhet och infrastruktur på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

Fakta: Elområden

De svenska elhandelsområdena har tillkommit efter beslut i EU. Bakgrunden är att elhandeln ska utgöra en gemensam marknad. ACER heter den EU-myndighet som är ansvarig och som arbetar med de nationella kraftleverantörerna, som Svenska Kraftnät. I november i år är det tio år sedan elhandelsområdena infördes. Det var förutbestämt att en översyn skulle göras efter denna period.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.