I slutet av mars kom beskedet att Elsa Widding (SD) får inte fortsätta som ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. Foto: Jonas Ekströmer/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Elsa Widding: ”En gräns har passerats, jag lämnar Sverigedemokraterna”

Uppdaterad
Publicerad

Elsa Widding – som profilerat sig i klimatfrågan – uppger att hon lämnar Sverigedemokraterna. Riksdagledamoten säger sig inte ha fått något stöd från sitt parti efter att utbildningsminister Mats Persson (L) kritiserat SD-politikerns medverkan på en konferens som ska ha samlat konspirationsteoretiker.

Nyligen rapporterade flera medier att Elsa Widding (SD) deltagit i en konferens som enligt Expo ”samlade några av de mest meriterade konspirationsteoretikerna”. Även personer som förringar förintelsen ska ha deltagit enligt Expo.

Detta väckte kritik från utbildningsminister Mats Persson från SD:s samarbetsparti Liberalerna.

”Widding visar prov på ett kunskapsförakt som inte anstår en riksdagsledamot. Det är allvarligt att ge stöd till konspirationsteorier om klimat, vaccin och förintelsen. Hon måste nu visa att hon står upp för vetenskap”, twittrade han.

”Hade förväntat mig att mitt parti tog avstånd”

Elsa Widding säger sig uppleva att hon inte har fått stöd från SD efter kritiken och hävdar nu att hon ska lämna partiet.

– SD stöttar regeringen genom Tidöavtalet. Men jag hade förväntat mig att mitt parti tog avstånd mot dessa avskyvärda påhopp som Liberalernas främsta företrädare gör sig skyldiga till. De anklagar mig för att stödja de som förnekar eller förringar ett fruktansvärt folkmord på sex miljoner judar, säger hon i ett klipp på Youtube.

Hon fortsätter:

– Trots detta förtal väljer SD att inte kommentera frågan i media. Men tystnaden talar sitt tydliga språk. En gräns har nu passerats även här. Jag har därför bestämt mig för att lämna partiet.

Elsa Widding säger också att hon ska sitta kvar i riksdagen under mandatperioden.

SD: ”Beklagar”

Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg bekräftar avhoppet i en kommentar till SVT Nyheter:

- Elsa Widding bekräftade idag för partiet att hon har lämnat Sverigedemokraterna. Hon har också meddelat oss att hon kommer att sitta kvar som politisk vilde. Vidare att hon avser rösta i linje med partiet i kommande viktiga voteringar, säger hon och fortsätter:

 – Vi respekterar Elsa beslut, men beklagar samtidigt att hon valt att gå den vägen. Som den starka gemensamma röst partiet utgör så hoppas vi att Elsa väljer att lämna sin plats i riksdagen till förmån för någon som företräder SD.

SVT Nyheter har varit i kontakt med Elsa Widding, som hänvisar till Youtube-klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här lät det när Elsa Widding höll sitt första anförande i riksdagens kammare – där hon anser att klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.