Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aftonbladets politikreporter My Rohwedder är med i Politikbyrån och kommenterar den senaste tidens händelser kring bråket mellan SD och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) Foto: SVT

Så vill SD göra klimatet till den nya invandringsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Flera ledande Sverigedemokrater beskriver klimatdebatten som ”den nya invandringsfrågan”. Och experterna anser att partiet vill lansera ett nytt ”kulturkrig”.

Nära fyra månader efter att regeringen tillträdde ser klimatet ut att segla upp som en strid mellan Liberalerna och samarbetspartiet Sverigedemokraterna. Reduktionsplikten är en tydlig fråga där man står långt ifrån varandra – samtidigt vill SD måla upp klimatdebatten som en ny invandringsdebatt.

– Det påminner väldigt mycket om hur det lät för ett antal år sedan. Det vill säga att man får inte ifrågasätta alldeles oavsett vad man ifrågasätter. Man får inte anlägga andra perspektiv för då anklagas man för att vara klimatförnekare, sa Jimmie Åkesson i en intervju i november 2022.

Politikbyrån

”Behöver ett nytt slagfält”

I onsdagens avsnitt av Politikbyrån är gästpanelen överens om att klimatet är en stridsfråga.

– Sedan SD vann sitt kulturkrig kring migrationsfrågan så har de behövt ett nytt slagfält, säger Aftonbladets politikreporter My Rohwedder i Politikbyrån.

”En kamp mellan de goda och de onda”

SD-profilen Jessica Stegrud har nyligen startat en podd tillsammans med Elsa Widding där klimatet är ett återkommande tema.

Hon håller med sin partiledare om att klimatdebatten har ”vissa likheter” med invandringsdebatten.

– Det är väldigt polariserat och stigmatiserat. Frågan har nästan en religiös överton ibland. Man målar gärna upp det som en kamp mellan de goda och de onda, säger Jessica Stegrud i Politikbyrån och fortsätter:

– Det är ju väldigt mycket känslor inblandat och det tycker jag är, för att använda ett vanligt ord för min del, fascinerande.

”SD intresserade av konflikt”

Romina Pourmokhtari (L), klimat- och miljöminister, anser i sin tur att klimatet är ett område som SD aktivt har valt att söka konflikt kring.

– Politiken jag vill driva står väldigt långt från SD och deras åsikter och det gör att man blir ett rött skynke. SD vill visa för sina väljare att de inte tycker om mig och politiken som jag driver igenom, säger hon i Politikbyrån och fortsätter:

– Det är ganska uppenbart att det här är ett sådant arbete där våra partier inte tycker särskilt lika alls och det är väl därför de är så intresserade av att förmedla olika konflikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet