Emil, som nu är 14 år, har varit drogfri i ett år. Hans mamma Anne har varit drogfri i två. I dag jobbar de båda med att hjälp andra som är i den situation, som de tidigare befann sig i.

Emil drogs in i kriminell drogvärld som 11-åring

Uppdaterad
Publicerad

Emil växte upp i en familj som präglades av missbruk och gängkriminalitet. Som 11-åring umgicks han med äldre kriminella och började med alkohol, droger och stölder.
– När man blir bortknuffad från samhället så står ofta kriminella med armarna öppna, säger han i SVT Agenda.

Emil, som nu är 14 år, har varit drogfri i ett år. Hans mamma Anne har varit drogfri i två. I dag jobbar de båda med att hjälp andra som är i den situation, som de tidigare befann sig i. 

– Det här är vår historia, det här har vi gått igenom. Man försöker vända något väldigt negativt till något positivt i slutändan. Nå ut till folk och visa att vi finns här, säger Anne.

Anne drogs in i den kriminella mc-världen via sin före detta man, Emils pappa, när hon bara var 15 år. Det var den världen Emil växte upp i, med en pappa som bar skyddsväst och en mamma vars missbruk blev allt värre.

Förlorade vårdnaden

När Anne förlorade vårdnaden placerades Emil på ett LVU-hem. Han hade svårt att passa in i det nya området och började vid elva–tolv års ålder att umgås med äldre kriminella. 

– När man blir bortknuffad från samhället eller vänner så står ju ofta kriminella med armarna öppna. När min pappa och jag tappade kontakten blev de mina manliga förebilder i stället. Det var de som lärde mig, berättar Emil.

”Dina gränser suddas ut”

Han började med alkohol, cannabis och stölder. Senare blev det syntetiska droger.  

– Dina gränser suddas ut, säger Emil.

”Inte så barn ska växa upp”

Anne tog tag i sitt missbruk och bröt med mc-gänget. Till slut fick Emil flytta hem igen och kunde också lämna droger och kriminalitet bakom sig.

– Det var ett ganska dysfunktionellt och hårt liv. I dag när jag tänker tillbaka på det, så var det inte så man låter sina barn växa upp direkt, säger Anne.

Därför tar Agenda upp narkotikafrågan som drivkraften bakom gängbrottsligheten

Se hela inslaget i söndagens Agenda

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer