Emma Frans: Hemarbete kan minska chansen att bli befordrad

Uppdaterad
Publicerad

Trots lättade restriktioner stannar många kvar vid sitt hemmakontor.

Epidemiologen Emma Frans reder ut för- och nackdelar med att arbeta på distans.

– Aspekten att nätverka går förlorad, säger hon.

Under coronakrisen har allt fler människor arbetat hemifrån. Vissa tycker att de har blivit mer effektiva på distans, andra tycker att det är pest att jobba utan kollegor.

– Vissa lever tillsammans med andra och träffar många människor på fritiden, men för många fyller arbetsplatsen en viktig social funktion. Det är något som arbetsgivaren måste se över om man går över till mer hemarbete, säger Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, forskare och vetenskapsskribent, i SVT:s Morgonstudion.

Underlättar livspusslet

När restriktionerna släppt har många gått från distansarbete till att jobba på sin arbetsplats. Men många arbetsgivare har också öppnat upp för en mer flexibel syn på frågan. Flera företag, bland annat Spotify, har beslutat att deras anställda ska få arbeta varifrån de vill.

– Hemarbetet gör att arbetsgivare kan rekrytera spetskompetens. Personer över hela världen kan jobba för bolagen, säger Emma Frans och fortsätter:

– Det är också någonting som gynnar individen. Livspusslet blir lite enklare. Det blir en frihet, man blir inte riktigt lika beroende av var kontoret finns.

Längre arbetsdagar

Siffror från svenska storbanken SEB visar att allra flest jobbade på distans mellan januari och maj. Då jobbade drygt 40 procent från sitt hemmakontor. Många fortsatte även distansarbetet efter sommaren, i augusti jobbade en tredjedel i åldersgruppen 15-74 år hemifrån.

– En kinesisk studie visade att personer som jobbade hemifrån presterade mer. Och en Microsoft-studie visade även att personer jobbade längre dagar. Det kanske är bra för arbetsgivaren, och för vissa att få mycket gjort, men det kan också vara negativt om man bara jobbar och jobbar. Det kanske inte blir lika tydligt att skilja på arbetstid och fritid.

Den kinesiska studien visade dessutom att sannolikheten att bli befordrad var lägre vid distansarbete, berättar epidemiologen.

– Kanske för att chefen inte ser vad man gör, men också aspekten att nätverka, att den går lite förlorad.

Distansarbetet kan också få fysiska effekter.

– Vissa har upplevt att de blir av med mycket vardagsmotion när de inte längre går eller cyklar till jobbet. Det kan bidra till problem, säger Emma Frans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.