Forskaren Emma Frans i Morgonstudion slår hål på myter om skärmtid. Foto: SVT/TT

Emma Frans slår hål på myterna: Så mycket skärmtid är dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Många föräldrar brottas med hur mycket skärmtid som är bra för deras barn. Åsikterna är många och råden likaså. Forskaren och vetenskapsskribenten Emma Frans gästade Morgonstudion och slog hål på några myter om skärmtid.

Enligt färska riktlinjer från Världshälsoorganisationen (WHO) bör barn under fem år ha högst en timmes skärmtid per dygn, medan spädbarn inte ska ha någon skärmtid alls.

Forskaren Emma Frans menar dock att riktlinjerna ska se som rekommendationer eftersom det i nuläget inte finns tillräckligt mycket forskning på skärmtid och dess påverkan.

– Rekommendationerna är lite tidiga i och med att det finns begränsat med forskning på det här området. Samtidigt utvecklas tekniken väldigt snabbt och forskningen hänger inte riktigt med.

Emma Frans: Lite skärmtid bra

Samtidigt menar hon att det finns studier som visar att ingen skärmtid alls inte heller är bra.

– Det finns studier som tittat på skärmanvändande bland ungdomar där man har sett att de som använder skärm ibland, men inte jämt – verkar må bäst. Så att ta bort skärmar helt är nog inte bra, avslutar Emma Frans.

Se hela klippet där Emma Frans slår hål på myterna om skärmtid ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.