Hör psykologen Siri Helle om myterna kring mobilanvändning. Foto: TT Mia Oshiro Junge/SVT

Psykolog vill slå hål på myter om mobilanvändning: ”Sluta prata skärmtid”

Uppdaterad
Publicerad

Larmen om mobiltelefonen är många, likaså myterna om hur mobilanvändningen påverkar oss. Men det finns ingenting som heter ”mobilberoende”. Det menar psykologen Siri Helle.

 – Jag tycker vi ska sluta prata om skärmtid och istället prata om hur vi använder våra telefoner, säger Siri Helle, psykolog och författare till boken ”Smartare än din telefon”. Se klippet när hon medverkade i Morgonstudion, i SVT.

Siri Helles råd för att få en sundare relation till mobilen:

1. Slå av onödiga notiser – ett sätt att dra ner på slentriananvändandet och istället kolla när det passar dig.

2. Inte låta mobilen konkurrera ut mänskliga möten, använd mobilen för att hålla kontakten när ni är ifrån varandra.

3. Motstå din ”fomo” (fear of missing out, dvs. rädsla att missa något). Även om man slagit av notiserna kanske man vill gå in och kontrollera, det är som att mata ett monster, man kan bara sluta genom att inte kolla. Känner du fomo, stå emot.

4. Planera in ett alternativ. Känner man att man lägger allt för mycket tid på slentrianskrollande – planera in det du vill göra istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.