Emuna hade enorm tumör – fick en ny skalle

Uppdaterad
Publicerad

För tre år började eritrianskan Emuna Mehamednur känna att något växte inne i hennes huvud. En tumör på hjärnhinnan spred sig i snabb takt och infiltrerade hennes skallben som snart började bukta ut åt olika håll.

När Emuna kom till Sverige i våras var hennes huvud svårt deformerat. Skallbenet hade en blomkålsliknande form och var fem centimeter tjock på vissa ställen.

Stark smärta

– Smärtan var outhärdlig. Jag kunde bara sova några få timmar per natt eftersom jag inte kunde ligga bekvämt åt något håll, berättar 41-åriga Emuna Mehamednur.

För att rädda Emunas liv bestämde sig läkarna på neurokirurgen på Akademiska sjukhuset i Uppsala för att ta bort så mycket som möjligt av tumören och det deformerade skallbenet.

– Om vi inte hade gjort det hade tumören fortsatt att växa både inåt och utåt. Den hade komprimerat hjärnan ännu mera och till slut skulle Emuna ha dött, säger neurokirurgen Mats Ryttlefors som utförde operationen.

Tog bort 70 procent av skallbenet

Svårigheten var att man behövde ta bort nästan hela 70 procent av skallbenet och ersätta det med ett skräddarsytt implantat. Eftersom båda sidorna av Emunas huvud var deformerade hade läkarna ingen huvudkontur att gå efter när de skulle skapa en helt ny skalle till henne.

De tog hjälp av ett svenskt företag som har forskat fram en ny sort av skallimplantat. Ingenjörerna på bolaget arbetade i nära samarbete med kirurgerna och fick till slut fram ett implantat som skulle passa på millimetern.

Skräddarsytt implantat

Implantatet är gjort av ett 3D-utskrivet titannät som har gjutits in i en keramisk massa som kommer att omvandlas till Emunas eget ben efter drygt ett år.

Emuna var inte rädd inför operationen trots att det fanns en risk att hon skulle förblöda på operationsbordet.

– Innan operationen fick jag höra så mycket snack från folk om min artificiella skalle.  Att operationen var så riskfylld och att jag kanske skulle bli blind eller hjärnskadad. Men jag tvekade aldrig utan såg fram emot operationen, säger Emuna.

På grund av kraftiga blödningar fick operationen avbrytas efter 10 timmar. Drygt en vecka senare kunde läkarna fortsätta operationen i ytterligare 12 timmar.

I dag har Emunas huvud en naturlig form och man kan inte tro att det var svårt deformerat för bara några månader sedan.

Mår bra i dag

Emuna har inte drabbats av några neurologiska skador och i dag mår hon betydligt bättre även om hon fortfarande är lite svag efter operationen.

– Jag är så oerhört tacksam för allt Sverige har gjort för mig. Om jag hade haft möjlighet hade jag velat ge en medalj till alla här på sjukhuset, från lokalvårdarna till kirurgerna, säger Emuna med ett stort leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.