Foto: Scanpix

”Arbetsförmedlingen måste förklara sig”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsutskottet har beslutat att kalla till sig Arbetsförmedlingen för att få klarhet i hur privata aktörer används. 

Efter SVT:s granskning av de privata bolag som Arbetsförmedlingen anlitar för att hjälpa arbetslösa har Arbetsmarknadsutskottet beslutat sig för att kalla till sig Arbetsförmedlingen.

– Ett enigt Arbetsmarknadsutskott ska kalla Arbetsförmedlingen till sig. Nu ska de få förklara och redogöra för varför man inte har koll om de verksamheter man lägger mycket pengar på verkligen hjälper arbetslösa till arbete, säger Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna och vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

”Vill veta hur AF ser på sin kompetens”

Även regeringens ledamöter i Arbetsmarknadsutskottet är kritiska till Arbetsförmedlingens insatser.

– Nu vill vi veta hur Arbetsförmedlingen ser på sin egen kompetens att upphandla de här tjänsterna och behovet av ytterligare kontroller, säger Christer Nylander, riksdagsledamot för Folkpartiet och ledamot i Arbetsmarknadsutskottet.

Men det är inte bara Arbetsförmedlingen som får kritik. Från oppostionshåll riktas också hård kritik mot regeringen.

–Det här är bild av en arbetsmarknadspolitik som helt havererat. Uppenbarligen har man ingen kontroll över om de här aktörerna leder till jobb eller inte. Och samtidigt växer arbetslösheten och rullar miljarderna ut, säger  Ylva Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet