Framför chockade grannar grep insatsstyrkan ett gift par i 60-årsåldern, som till synes har levt ett helt vanligt Svensson-liv. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En av de misstänkta spionerna släpps – misstankarna kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan som greps i tisdags misstänkt för medhjälp till grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt har släppts på fri fot, meddelar åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Maken i paret är fortsatt anhållen.

Kvinnan i paret som greps i en gryningsräd under tisdagen har nu släppts på fri fot.

Paret som är i 60-årsåldern, med rötter i Ryssland, greps i sin villa i ett välbärgat område i Stockholmsområdet. Vittnen till insatsen har beskrivit hur polisen firades ner från helikoptrar och tog sig in genom fönstrena.

Mannen misstänks för att ha bedrivit grov olovlig underrättelseverksamhet under tio års tid och kvinnan för medhjälp. Nu släpps alltså kvinnan men misstankarna kvarstår.

Kan ha pågått i tio år

Mannen fick svenskt medborgarskap i oktober 2012 medan kvinnan fick medborgarskap i januari 2010. Det är i samma veva som paret misstänks ha börjat begå de misstänkta brotten, som bland annat består av ”möten med affärskontakter/leverantörer”.

Senast i morgon fredag kl. 12 måste åklagaren besluta om mannen i samma ärende ska begäras häktad eller släppas på fri fot.

Båda de misstänkta nekar till brott, uppgav deras respektive försvarare under tisdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilderna är hämtade från det ryska sociala mediet Odnoklassniki och är tagna för runt tio år sedan, innan paret slutade uppdatera sajten. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.