Läraren Minna Erkes har lektion Foto: SVT

En dag i en lärares liv

Uppdaterad
Publicerad

För mycket dokumentation och för lite tid till att planera och efterarbeta lektioner. Så tycker läraren Minna Erkers det är i hennes vardag som lärare på mellanstadiet.

Bara en tredjedel av grundskollärarnas arbetstid används till att undervisa, enligt en undersökning gjord av Skolverket.

SVT har följt läraren Minna Erkers en vanlig dag på jobbet.

7.30: Morgonmöte

Egentligen börjar arbetsdagen kvart i åtta på morgonen för Minna Erkers. Men redan halv åtta har hon och kollegorna i arbetslaget morgonmöte på Skytteholmsskolan i Solna.

Med en mamma som lärare och eget arbete på fritidshem när hon var runt 20 år kändes det yrkesvalet naturligt. Samtidigt tycker hon att det är stor skillnad mellan verkligheten och den bild hon fick av yrket när hon gick på lärarutbildningen.

– Det går inte att jämföra, den är milsvid. När jag gick på lärarhögskolan satt jag med lektionsplanering, jag såg syfte och mål. Varje dag skulle sluta med frågan ”Vad har vi lärt oss i dag?”. I verkligheten ställer jag i bästa fall frågan i slutet av veckan, säger hon.

8:05 Mer administration

Direkt efter morgonmötet har Minnas elever bild. Själv tar hon tag i mailen och börjar planera för morgondagens öppet hus, då framtida elever och föräldrar ska besöka skolan.

– När eleverna har praktisk-estetiska ämnen har jag ett litet hål. Förutsatt att läraren inte är sjuk eller borta, för då försvinner den här tiden för administration.

9:10: Rastvakt

Det knackar på dörren. Bildläraren har inte dykt upp och eleverna behöver papper. I dag visade det sig att läraren skulle vara med de äldre eleverna, men informationen hade inte nått fram till Minna och hennes kollegor. När situationen är löst är det dags för rast. Minna Erkers är rastvakt och spelar fotboll på skolgården med sina elever.

– Det är en otroligt viktig del i barnens säkerhet och vardag. Men man kan nog organisera det bättre. Att jag som lärare undervisar och har lektion, det skulle vara det allra bästa för undervisningen, säger hon.

9:30: Lektion

Halv tio börjar förmiddagens lektionspass. Först svenska med högläsning och sen uppstarten av ett projekt i sex och samlevnad. När boken delats ut blir det pirrigt och fnittrigt i klassrummet.

– Vad är det som kommer att bli konstigt? Men det är ju inte så lätt att få syn på sig själv annars, och då är ju en spegel bra!, säger Minna till en grupp tjejer i klassen.

”Det är inte det här jag utbildade mig till”

Förutom att undervisa ska en lärare i dag skriva utvecklingsplaner och omdömen för alla elever. Dessutom ska de anmäla om en elev riskerar att inte klara skolan, så ett åtgärdsprogram kan tas fram. Lärare uppmanas även att dokumentera sin planering för undervisningen, rapportera frånvaro, anmäla kränkande behandling och dokumentera disciplinära åtgärder.

Minna Erkers tycker att det hon lägger allra mest tid på är dokumentation.

– Det är inte det jag utbildade mig till. Jag utbildade mig till att undervisa.

SVT: Men är det inte viktigt att den här dokumentationen görs?

– Jag tror att det är jätteviktigt att det finns dokumentation. Bara inte dokumentationsbiten överstiger det andra, det vi är här för att göra. Undervisa, säger Minna Erkers.

Att man inte hinner med gäller ju ganska många idag?

– Så är det absolut. Eleverna är dock våra kunder och för att deras kvalitet ska bli den bästa måste det finnas tid till för- och efterarbete och reflektion. För när tempot är så högt hinner vi inte på något sätt tänka igenom vad vi sysslar med.

11:40: Rastvakt

Varje dag äter Minna Erkers lunch med eleverna. Direkt efteråt följer lektioner fram till klockan två, och sedan mer administration, nu för att få ihop en klassresa.

16:30: Hemgång (och mer administration)

Runt halv fem lämnar Minna skolan, för att fortsätta jobba hemma på kvällen. Inte så konstigt i sig, lärare ska jobba mer än de flesta av oss, tid som sedan tas ut under loven. Men Minna uppskattar att hon jobbar mellan 5 och 15 timmar för mycket varje vecka.

Känner du dig nöjd med det jobb du utför?

– Vissa dagar. Andra dagar sover man inte alls gott om natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.