Midsommarhelgen är alltid den första lördagen efter sommarsolståndet – den dag som är längst av alla dagar på hela året.
Av praktiska skäl har man bestämt att midsommarhelgen alltid ska vara mellan 20 och 26 juni – men egentligen är det alltså sommarsolståndet man firar.
Före 1952 var det Johannes Döparens dag som räknades, dvs. midsommardagen inföll den 24 juni, med aftonen den 23 juni.
Gammal sed
Historieforskarna är inte rikigt klara på varför vi firar midsommar som vi gör. Första gången det talas om det i gamla dokument så är det isländska texter från 1200-talet. Men forskarna är ganska säkra på att det firades någon form av midsommarfest ännu längre tillbaka i tiden.
Midsommar, elden och stången
Den äldsta midsommartraditionen av dem alla är att tända midsommareldar. I Danmark, Norge och i delar av Finland gör man det fortfarande, men i Sverige har den traditionen mer eller mindre försvunnit.
Nu är istället midsommarstången, eller majstången, det som de flesta tänker på när det tänker på midsommar.
-Ofta tror folk att det är en fornsvensk tradition, men den kom troligen från Tyskland under senmedeltiden. Där reste man en lövad stång 1 maj för att fira att våren kommit. I Sverige blev ceremonin framflyttad eftersom blommorna och björklöven slår ut senare här, berättar Tora Wall, intendent på Historiska museet.
Benämning majstång har bara ett indirekt samband med månadens namn; det kommer av det gamla ordet att ”maja”, dvs pryda med löv.
Den gamla föreställningen om att dansen runt stången är en fruktbarhetsrit har man dock numera avfärdat, enligt Tora Wall.
Kärleken avslöjas
Enligt folktron var det på midsommarafton som ens livs stora kärlek skulle visa sig. Om man plockade sju eller nio olika sorters blommor och la dem under kudden, så skulle man drömma om den man skulle gifta sig med.
Man trodde också att man kunde lägga en ärtskida med nio ärter i eller ett par enkronor under kudden så såg man sin stora kärlek i drömmen. Och om man hoppade över sju gärdesgårdar skulle man möta sitt livs kärlek.
Magiska midsommar
Under midsommaraftons natt ansågs också magiska krafter släppas lös.
-Det sågs som en av årets mest magiska nätter då gränsen mellan det normala och det övernaturliga var mindre än vanligt. Enligt folktron kunde man hitta gömda skatter på midsommar – de kom upp ur jorden då.
-Man trodde också att midsommardaggen innehöll läkande krafter. Barnen skickades ut för att rulla sig i daggen. Då skulle de bli friska under året, trodde man. Man samlade också gärna läkeväxter eftersom man trodde att de var extra kraftfulla under midsommarnatten, berättar Tora Wall.
Men vilken natt är det? Är det den natt då Sverige firar midsommar enligt riksdagsbeslut? Eller den gamla ”traditionella” midsommaren (när de nu inte råkar sammanfalla)? Eller är det fortfarande vid sommarsolståndet?
Sanningen är väl att var och en får avgöra själv.
Frida Pettersson Normark