Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

En ovanligt ovanlig nationaldag

Publicerad
Firanden som ställs in och ceremonier som inte blir av — nationaldagen blir en nedtonad tillställning i spåren av coronakrisen. Men vi hade i alla fall tur med vädret!
Eller? Nej, inte ens det.

Svenska flaggans dag kallades den nationella festdagen när den firades för första gången 1916. Och det är väl på sin höjd vad årets firande kan bestå av: hissandet av flaggan.

Festligheter har ställts in över hela landet i spåren av coronakrisen. Det traditionsenliga firandet på Skansen i Stockholm blir dock av — men utan publik. Svenskarna får i stället följa det hela via sina tv-skärmar hemma i soffan.

Så firar svenskarna i dag

I Göteborg hålls vanligtvis ett stort firande i Slottsskogen, med konsert av Göteborgs symfoniker och dessutom en medborgarskapsceremoni där de göteborgare som blivit nya svenska medborgare välkomnas. Men i år är inget som vanligt. Festligheterna har ställts in, konserten är förinspelad och kan följas digitalt och medborgarskapsceremonin har flyttats till nästa år.

Även i Malmö skjuts välkomstceremonin upp, men resten av firandet har flyttat till nätet. På stadens Youtubekanal kan man ta del av tal från bland annat kommunfullmäktiges ordförande och landshövdingen för att komma i stämning.

Svenska institutet håller också ett digitalt firande: En 24 timmar lång livesändning med hälsningar från bland annat kronprinsessan Victoria och statsminister Stefan Löfven. Flera artister bidrar dessutom med konserter.

”Regnigt väder”

Vill man ändå ha ett eget firande ute i det fria gäller det att ta med ett paraply. Det väntas nämligen bli regn och kyligare temperaturer på 10-15 grader i stora delar av landet.

– Det blir regnigt väder att vänta i nästan hela landet. Frågan är inte om det kommer att regna på nationaldagen utan när, sa Henrik Reimer, meteorolog vid SMHI, till TT under fredagen.

Digitala firanden att följa

Visa

– Svenska institutet arrangerar den 24 timmar långa livesändningen ”Sweden live: National day @ home”. Kronprinsessan Victoria med familj samt statsminister Stefan Löfven lämnar hälsningar, och flera artister håller konserter. Sändningen kan ses på Sveriges officiella webbplats sweden.se.

– SVT1 sänder Skansens nationaldagsfirande klockan 20, under vilket kungen håller tal.

– Flera kommuner har egna, digitala firanden. Bland annat Uppsala, Malmö, Linköping och Umeå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer