Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank Foto: SVT

”En prognos bland alla andra”

Uppdaterad
Publicerad

– Det finns ingen anledning att bli orolig. I alla fall inte om man trodde att Borg var för optimisk tidigare, säger Cecilia Hermansson , chefekonom på Swedbank.

Anders Borgs nya prognos är nu mera i linje med de flesta andra.

– Det är en prognos bland andra, säger Cecilia Hermansson.

Hushållen behöver inte vara oroliga över de dystra siffrorna. Det innebär inga direkta förändringar för dem.

– Så länge det inte kommer några stimulansåtgärder, t ex höjda ersättningsnivåer eller sänkta skatter, innebär det inga direkta förändringar för hushållen, säger hon.

Enligt Cecilia Hermansson tycks finansministern främst ha strukturella åtgärder i tankarna, inte förstärkning av konjunkturen.

– Han tänker sig nog främst åtgärder som får arbetsmarknaden att fungera bättre, säger Cecilia Hermansson och nämner att finansministern bland annat nämnde att delar av den så kallade jobbpakten  kanske skulle kunna genomföras tidigare.

Enligt Cecilia Hermanson är läget oförändrat men för den som trodde på Borgs tidigare prognos kan det kanske kännas lite oroligare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.