– Jag är oerhört förvånad att myndigheterna kommer springande när arbetsgivaren kallar, säger Kommunals ordförande om SVT:s avslöjande. Foto: Andreas Hult/SVT

”En rejäl myndighetsskandal” – Kommunal rasar efter SVT:s avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

– Oerhört provocerande. Det säger fackförbundet Kommunals ordförande efter SVT:s avslöjade att Arbetsmiljöverket agerat tillsammans med arbetsgivarorganisationen SKR och tre andra myndigheter för att tona ned betydelsen av kravet på munskydd på äldreboendet Serafen i Stockholm.

Granskningen visar att SKR strax före påsk kallade fyra myndigheter till ett möte med anledning av det så kallade Serafen-beslutet, där Arbetsmiljöverket slagit fast att personal måste ha både visir och munskydd vid allt patientnära arbete.

SKR fick myndigheterna att agera i form av två uttalanden som tydligt tonade ned betydelsen av beslutet – och man fick också vara med vid själva utformningen av texterna.

Munskydd inom vården under covid

– Det här är väldigt allvarligt och en rejäl myndighetsskandal, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin till SVT.

Han reagerar mycket starkt och menar att myndigheterna skadat förtroendet genom att gå bakom ryggen på facket och skyddsombuden i den känsliga och brännheta frågan om skyddsutrustning i äldreomsorgen.

– Jag är oerhört förvånad att myndigheterna kommer springande när arbetsgivaren kallar. Det är oerhört provocerande.

Samtidigt är SKR en intresseorganisation, de har väl rätt att ta till vilka kanaler de vill?

Kommunal: – Ja självklart och det är därför det är en myndighetsskandal, att myndigheterna springer efter bara arbetsgivarna och inte tänker på att bjuda in oss.

Intern kritik – press utifrån

SVT:s granskning visar samtidigt att Arbetsmiljöverkets samarbete med arbetsgivarsidan även väckt intern kritik inom myndigheten. 

Myndigheten har samtidigt utsatts för hård press att inte bara tona ned beslutets betydelse, utan även backa i själva sakfrågan – alltså kravet att Serafens personal ska bära både visir och munskydd vid allt patientnära arbete. (Se faktaruta.)

Arbetsgivarsidan har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten, och i morgon väntas Arbetsmiljöverket lämna in ett yttrande till rätten.

Tobias Baudin är orolig för vad som skulle hända om myndigheten skulle välja att backa.

– Det finns en stor risk att man urlakar myndigheternas roll och trovärdighet. Det här låter som att myndigheterna kommer springande när SKR knäpper med fingrarna. Det är väldigt allvarligt.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reporter.

Därför är Serafen-ärendet så omdiskuterat

Arbetsmiljöverkets tolkning av lagen i Serafen-ärendet har uppfattats som en skäpning jämfört med Folkhälsomyndighetens nuvarande rekommendationer och kommunernas egna riktlinjer.

Arbetsmiljöverkets experter har slagit fast att det inte räcker med ett plastvisir för att skydda personalen från smitta vid patientnära arbete. Eftersom den omvårdade rör sig på ett sätt som inte kan förutses, menar Arbetsmiljöverket att man inte heller kan vara säker på att partiklar inte kommer in bakom visiret när personen till exempel hostar eller pratar.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer hade tidigare formuleringar om att skyddsglasögon eller visir ska användas tillsammans med munskydd eller andningsskydd. SVT har tidigare berättat att Arbetsmiljöverket var kritiska till att dessa formuleringar försvann från när rekommendationerna uppdaterades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munskydd inom vården under covid

Mer i ämnet