Foto: TT

En tävling i svenska värderingar

Publicerad
Analys ·

Moderaterna fortsätter på den inslagna vägen att utforma en politik med hårdare krav för att få tillgång till bidrag och ersättningar. Det är svenska värderingar att göra rätt för sig, säger Anna Kinberg Batra. Mottagaren av budskapet är nyanlända i Sverige även, om det inte är så uttalat. 

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Vi har tagit tag i invandringsfrågan, brukar partisekreteraren Tomas Tobe säga. Med det menar han att Moderaterna har transformerat Fredrik Reinfeldts generösa flyktingpolitik till hårda tag. Nygamla Moderaterna förespråkar numera ett tillfälligt stopp för invandring. Därmed är det svårt att komma längre i själva flyktingpolitiken. Nu tar Moderaterna tag i frågan vad som ska gälla för de som redan är här. Det som gäller är svenska värderingar.

Svenska värderingar i fokus

Väldigt mycket är numera svenska värderingar. Som att göra rätt för sig, eller som socialdemokraternas slogan lyder; kräv din rätt gör din plikt. Man ska anstränga sig och inte leva på andra, säger Anna Kinberg Batra. Med en osynlig pekpinne leder hon den som lyssnar in i utanförskapet där arbetslösheten bland utrikes födda är hög och därmed också bidragsberoendet. Hon säger det inte rakt ut, det kan vara känsligt, men de förslag som Moderaterna lanserar om vad som är svenska värderingar, kokar ned till hårdare krav på utrikes födda, när de väl har landat byter de namn till integration. 

Almedalen 2016

Jimmie Åkesson säger: Bli svensk! Anna Kinberg Batra säger: Ta till dig svenska värderingar så blir du integrerad. Så gör vi i Sverige. Vad är skillnaden? Kinberg Batras svar är Sverigedemokraterna exploaterar missnöjet. Hon har lösningarna. Moderatledaren är noga med att betona att det var hon som började sätta svenska värderingar på agendan. Det är nog så och andra har följt efter.

Det var svårt att passera en talarstol i Almedalen med en politiker parkerad utan att höra ”svenska värderingar”. Jämställdhet är svenska värderingar. Att inte begå brott och bränna bilar är svenska värderingar. 

Tydlig signal till SD-väljare

Anna Kinberg Batra har inte alla med sig i sitt parti på definitionen av svenska värderingar. EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark verkar trött på de svenska värderingarna. Han skriver på sin blogg: ”Det finns en alltmer utbredd retorik om att i Sverige råder några bestämda svenska värderingar. Det är fel. I Sverige råder svensk lag”. Hökmarks poäng är att värderingar leder fram till den lagstiftning vi har, men att det är lagarna som gäller. 

Om Hökmark har rätt är vurmen för retoriken kring svenska värderingar väldigt mycket signalpolitik. Och signalerna går till Sverigedemokraternas väljare.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Almedalen 2016

Mer i ämnet